Catedrala

Catedrala mântuirii neamului, unul dintre proiectele cele mai controversate, sfințită duminică, 25 noiembrie 2018, cu câteva zile înainte de ziua națională a României, 1 decembrie, a fost gândită încă de regale Carol I și de regele Ferdinand. Mai înaltă decât Casa Poporului, Catedrala mântuirii neamului, sfințită în anul centenar, a fost inaugurată la roșu, nefiind încă terminată.

La sfințirea Catedralei, care a costat până în prezent zeci de milioane de euro, au participat peste 30.000 de credincioși din toată țara, și chiar și de peste hotare. Constructorul Catedralei a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că nu respectă normele de securitate împotriva incendiilor, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu toate că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române susține că au fost respectate normele. La slujba de sfințire a Catedralei, alături de Prea Fericitul Patriarh Daniel, patriarhul României, și de Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, au participat peste 100 de preoți. La eveniment a participat și primul ministru al României, Viorica Vasilica Dăncilă, precum și alți oficiali, membri ai Guvernului. Marele absent de la sfințirea Catedralei neamului a fost președintele României, Klaus Werner Iohannis, dar care și-a motivat absența printr-o scrisoare a Președinției către Patriarhie, motivând că este într-o vizită oficială peste hotare, președintele Iohannis fiind și de alt cult religios decât cel ortodox.

Catedrala mântuirii neamului este mai înaltă decât Casa Poporului, are celmai mare clopot din Europa, de 25 de tone de bronz, pe el fiind înscripționată efigia Prea Fericitului Daniel, patriarhul României. Catedrala a fost proiectată să reziste la un cutremur de peste 8,5 grade Richter, are în subsol șase adăposturi anti-atomice care pot găzdui 300 de oameni, probabil dreptcredincioși, alte patru adăposturi auxiliare, o cantina pentru pelerini, un centru medical de diagnosticare și tratament, un centru international de conferințe, un muzeu al creștinismului, și multe altele. Și Episcopia Alexandriei și Teleormanului a contribuit prin donații, după putință, la ridicarea Catedralei neamului la îndemnul Prea Sfinției Sale Episcopul Galaction Stângă, în ciuda faptului că, bunăoară, biserica Sfântul Mina din Alexandria zace neterminată de ani de zile.

Dacă se putea face altceva cu banii și eforturile depuse pentru construirea Catedralei neamului, dacă se puteau ridica spitale și școli, dacă se puteau crea locuri de muncă, dacă se puteau construi autostrăzi și moderniza drumuri, nu se știe. Grandomania creștină, fala și mândria preoților îmbrăcați în straie cusute cu fir de aur se pare că au avut prioritate. De altfel, s-a mai întâmplat ca atunci când un popor o duce greu, să își îndrepte privirea spre credință decât spre conducători.

Ioan DUMITRESCU