Câte bordeie, atâtea obicee

În anul 2019 românii sunt chemați de două ori la urne, o data în primăvară, pentru alegerile pentru Parlamentul European, și încă o data, în iarnă, pentru alegerea viitorului președinte al țării. Partidele politice deja fac strategii, fac planuri, care mai de care formațiune politică dorindu-și obținerea unui scor cât mai bun, dorindu-și puterea. Și slavă Domnului, sunt câteva partide dintre care românii pot alege.

Astfel, dintre partidele politice care sunt în acest mandat în Parlamentul României, Partidul Social Democrat este condus de teleormăneanul Liviu Nicolae Dragnea, iar ca ideologie se declară de stânga, practicând politici social-democrate. În acest mandat Partidul Social Democrat numără 67 de senatori și 154 de deputați, Liviu Dragnea fiind și președintele Camerei Deputaților, Camera Inferioară a Parlamentului. PSD este afiliat în plan European cu Partidul Socialiștilor Europeni, iar în plan international PSD este afiliat la Internaționala Socialistă.

Partidul Național Liberal, partid istoric, este condus de Ludovic Orban, iar ca ideologie practică liberalismul și liberalismul conservator. PNL are înParlament 30 de senatori și 69 de deputați, și practică o poziție politică de centru-dreapta. Partidul Național Liberal este afiliat Partidului Popular European, iar în plan international este afiliat la Internaționala Liberală.

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), partid desprins tot din PNL, este condusă de Călin Anton Popescu Tăriceanu, cel care este și președintele Senatului României, al doilea om în stat, iar ca ideologie practică liberalismul. În Parlamentul României ALDE are 9 senatori și 20 de deputați, iar ca poziție politică este de centru-dreapta. În plan European AlianțaLiberalilor și Democraților este afiliată la ALDE, iar în plan international este afiliată la Internaționala Liberală, la fel ca și PNL-ul.

Uniunea Salvați România, apărută din Uniunea Salvați Bucureștiul, este condusă de Dan Barna, care se declară social progresist. USR-ul are 13 senatori și 30 de deputați și practică o politică de centru. Uniunea Salvați România nu este afiliată la familii politice europene sau internationale.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) este condusă de Kelemen Hunor și promovează drepturile minorităților maghiare, liberalismul, conservatorismul și social-democrația. În Parlament are 9 senatori și21 de deputați. UDMR susține că practică politici de centru și este afiliată la Partidul Popular European. UDMR este și membru observator la Internaționala Centrist Democrată.

Ultimul partid politic parlamentar este Mișcarea Populară, condus de fostul președinte al României, Traian Băsescu.PMP susține că practică o ideologie populară și practică liberalismul. PMP mai susține că practică o politică de centru-dreapta, și este afiliat la Partidul Popular European și la Internaționala Centrist-Democrată.

În afara acestor formațiuni politice, toate cu reprezentare parlamentară, mai sunt o mulțime de partide neparlamentare, și pe măsură ce trece vremea numărul acestora se înmulțește, dând astfel posibilitatea românilor să aibă de unde alege, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale. De fapt, fiecare partid cu oferta sa politică, cu programul său de guvernare, cu promisiunile sale; în fapt, câte bordeie, atâtea obicee.

Ioan DUMITRESCU