CAS Teleorman: Prevenţia diabetului

Glicemia trebuie verificată periodic, deoarece 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală.

Diabetul poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare.

Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli.

Diabetul este o afecţiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei (alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc.) din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 şi până acum, astfel încât la ora actuală aproape 9% din populaţia adultă a lumii suferă de această boală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO).

De aceea, combaterea afecţiunii este una din priorităţile pe agenda instituţiilor internaţionale, ţinta fiind ca până în anul 2025 să se oprească creşterea numărului cazurilor de diabet şi obezitate din întreaga lume.

România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului, cel mai mare program naţional curativ derulat de CNAS, ca număr de pacienţi (circa 823.000 în acest an) şi al doilea ca nivel de finanţare, după cel oncologic, este cel de diabet.

Bugetul alocat anual Programul Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienţilor beneficiari s-a dublat în acelaşi interval de timp.

În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii. Acest program este perfecţionat şi dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie 2018 a decontării unor tehnologii moderne, pe bază de senzori electronici, de automonitorizare continuă a glicemiei şi de injectare dozată a insulinei.

Trebuie specificat faptul că diabetul are costuri ridicate, exprimate nu doar în bani, ci şi în ani de invaliditate şi de viaţă, dacă nu este prevenit şi depistat la timp, ci de-abia când apar complicaţii.

Depistată într-un stadiu incipient, boala nu poate fi vindecată, însă poate fi însă ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Prevenţia diabetului se poate face printr-un stil de viaţă sănătos, iar depistarea bolii este posibilă printr-o simplă testare a glicemiei.

Cornelia RĂDULESCU