CAS Teleorman: Finanţare europeană

CNAS a obţinut de la Comisia Europeană o finanţare de aproape 1 milion euro pentru proiectul informatic Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESSI (OSHIG).

În Uniunea Europeană se urmăreşte renunţarea la schimbul de documente pe suport de hârtie între instituţiile din statele membre, din domeniul securităţii sociale, în favoarea documentelor electronice, transmise prin intermediul unei platforme unice de comunicare informatică, EESSI, iar scopul proiectului OSHIG este de a conecta platforma informatică a CNAS (PIAS) cu cea europeană.

Termenul de implementare a proiectului este luna decembrie a anului 2019, iar costul total este de 1.247.534 euro, din care 935.651 euro finanţare europeană şi 311.833 euro reprezintă contribuţia CNAS.

OSHIG este gândit ca o extensie funcţională a proiectului European Interoperability for Social Security Institutions in Romania (ESSIR), proiect în curs de implementare de CNAS în parteneriat cu Casa Naţională de Pensii Publice (care are rol de coordonator), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Având în vedere că România are un mare procent din cetățenii săi în alte state membre UE, CNAS consideră că acest proiect va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea mobilității persoanelor în interiorul Uniunii, deoarece va creşte eficiența și va reducere costurile administrative în domeniul asistenței medicale transfrontaliere.

Cornelia RĂDULESCU