Când “Prima Casă” va deveni “Noua Casă”, tinerii nu-şi vor mai putea cumpăra locuinţe convenabile

Din analizele statistice asupra achiziţionării de locuinţe de către familiile tinere în ultimii ani, beneficiind de facilităţile oferite de către stat, prin programul “Prima Casă”, reiese cu claritate că cele mai multe locuinţe cumpărate fac parte din spaţiul locativ construit înainte de anul 1989. Preferinţa tinerilor pentru astfel de locuinţe vechi, în detrimentul celor ridicate în ultimii ani, se explică prin faptul că ele sunt mult mai rezistente la un eventual cutremur, sunt în zonele centrale ale oraşelor şi destul de spaţioase, sunt racordate la utilităţi şi, lucrul cel mai important, au un preţ mult mai mic decât cel al locuinţelor noi. Practic, peste 90 la sută din creditele “Prima Casă” au fost acordate, de la lansarea programului în anul 2009 şi până în prezent, pentru achiziţionarea de locuinţe vechi.
Programul de guvernare al Cabinetului condus de premierul Victor Ponta prevede, din nefericire pentru tinerii care doresc să-şi achiziţioneze locuinţe convenabile ca preţ, transformarea programului “Prima Casă” în “Noua Casă”, pentru a stimula construcţia de locuinţe noi. Ca şi până acum, prin noul program se vor acorda împrumuturi de la bănci garantate în proporţie de 50 la sută de către stat, cu un avans din partea tinerilor de 5 la sută, numai că vor aceştia vor putea cumpăra doar locuinţe noi. Locuinţe care nu le inspiră încredere şi care sunt foarte scumpe, cu mult peste posibilităţile tinerilor de a returna banii împrumutaţi şi dobânzile aferente către bănci, fie şi într-un timp de maximum 30 de ani. E o mare aventură pentru o familie de tineri, ajunsă la vârsta de 30 de ani, să se angajeze la un credit de 60-70.000 de euro, pe care să-l restituie în alţi 30 de ani. E o corvoadă financiară la care puţini dintre tinerii români se încumetă să se înscrie, aşa că nici programul de creditare pe care guvernul
vrea să-l impună nu va avea sorţi de izbândă. Şi-atunci cui foloseşte schimbarea!? De ce să schimbi un program considerat a fi acceptabil cu unul mai prost, care îi dezavantajează pe tineri şi care nici nu va stimula construcţia de locuinţe?

George ZAVERA