Campania agricolă de primăvară

În Teleorman, mai sunt de însămânţat aproape 125.000 de hectare
Vremea extrem de capricioasă din această primăvară, cu ploi repetate şi temperaturi deosebit de scăzute, a condus la întârzierea lucrărilor de pregătire a terenului şi efectuarea însămânţării culturilor agricole, la această dată în Teleorman fiind înfiinţate culturi pe numai 56.665 hectare, din cele 181.145 hectare planificate pentru actuala campanie agricolă. Conform datelor centralizate la compartimentul de resort al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, la floarea soarelui, cultură care deţine o pondere importantă în agricultura judeţului, din cele 87.939 hectare prevăzute pentru acest an au fost însămânţate 32.500 hectare, în procent de 37 la sută, deşi, din punct de vedere calendaristic, sămânţa trebuia să fie deja pusă sub brazdă pe întreaga suprafaţă planificată. La cultura porumbului au fost însămânţate 15.350 hectare, respectiv 19 la sută din suprafaţa de 80.360 hectare pe care fermierii şi-au propus să o cultive în această primăvară. Ovăzul a fost însămânţat pe 2.350 hectare, din suprafaţa prevăzută însumând 3.016 hectare (78 la sută), iar la orzoaica de primăvară din cele 2.775 hectare propuse spre a fi cultivate au fost însămânţate 1.920 hectare, respectiv în procent de 69 la sută.
Mazărea de câmp şi de grădină a fost însămânţată pe 325 hectare, din suprafaţa destinată acestei culturi de 551 hectare (59 la sută), iar cultura cartofului a fost înfiinţată pe 970 de hectare, din cele 1.301 hectare destinate producţiei de cartofi timpurii şi extratimpurii, procentual realizările fiind de 75 la sută.
S-a lucrat intens în ceea ce priveşte înfiinţarea culturilor de legume în solarii şi în câmp, folosindu-se fiecare oră bună de lucru. Starea nefavorabilă a vremii a făcut însă ca, până la începutul acestei săptămâni, doar pe 62 la sută din suprafeţele pe care fermierii şi micii agricultori şi le-au planificat pentru acest sezon pentru înfiinţarea culturilor de legume. În cifre exacte, aceasta înseamnă că s-au făcut însămânţări şi plantat răsaduri de legume pe 3.250 hectare, din totalul de 5.203 hectare planificate.
Fermierii au reuşit să erbicideze peste 80 la sută din suprafeţele de cereale păioase şi de rapiţă cultivate în toamnă, acţiunea fiind în plină desfăşurare. Din păcate, pe unele suprafeţe de păioase, datorită ploii care a căzut la numai câteva ore după administrarea erbicidelor, lucrarea a fost compromisă, pierderile băneşti pentru fermieri, care trebuie să repete erbicidarea pe respectivele suprafeţe, fiind foarte mari.
Odată cu îmbunătăţirea vremii, fermierii trebuie să-şi organizeze activitatea de pregătire a terenului şi de însămânţare a culturilor exemplar, toate forţele mecanice din dotare şi fiecare oră bună de lucru trebuind să fie folosite la maximum. Depăşirea nepermis de mare a perioadei optime de semănat poate duce la diminuarea producţiilor din acest an, mai ales că specialiştii vorbesc deja de o posibilă repetare, în perioada de vară, a secetei din ultimii ani, datorită schimbărilor climatice survenite la nivel mondial.

George ZAVERA