Cai sălbatici din pădurea Letea, abatorizaţi în Teleorman

Doi bărbaţi din Reghin, tată şi fiu, au fost reţinuţi miercuri, de poliţiştii hunedoreni, după ce procurorii DIICOT au stabilit că aceştia au prejudiciat statul cu peste 2,2 milioane lei, prin afacerile cu cai, dovedite de magistraţi ca fiind în afara legii.
N-am fi abordat acest subiect dacă activităţile necurate ale celor doi n-ar fi avut legătură şi cu judeţul nostru, mai precis cu unul dintre abatoarele teleormănene. Prin intermediul căruia „traseul morţii” se încheia în Belgia.
Practic, ei cumpărau cai de la persoane fizice, inclusiv cai sălbatici proveniţi din Pădurea Letea (judeţul Tulcea), la preţuri mai mult decât modice, „cu banii jos”. Numai că în actele firmei apăreau facturi cu preţuri de achiziţie mult mai mari, provenind de la două firme înregistrate în judeţele Iaşi şi Tulcea, iar în baza facturilor încasau sume frumoase prin returnare de TVA.
După ce ajungeau pe mâna geambaşilor, animalele plecau spre Teleorman, unde erau abatorizate, iar carnea rezultată era trimisă spre Belgia, unde este considerată o delicatesă.
Se pare că afacerea este extrem de bănoasă, samsarii cumpărând kilogramul de carcasă cu 2 euro/kg, iar cel de carne macră cu 3-4 euro/kg. Asta în timp ce kilogramul de antricot se vinde în Italia cu 24 euro, iar în Belgia preţul e chiar mai bun.
Cei doi geambaşi din Mureş, după ce au stat 24 de ore la bulău, vor fi cercetaţi în stare de libertate şi e posibil ca cercetările să se extindă şi în Teleorman, dacă nu cumva au fost demarate, deja.
P. S. Aşa se explică exodul cailor de la Letea, schilodiţi şi încărcaţi în camioane în vara trecută, când numai intervenţia hotărâtă a ONG-urilor pentru protecţia animalelor a pus capăt acestei barbarii.

M. M.