Ca şi în anii anteriori, vaccinarea copiilor întâmpină dificultăţi

Cu ocazia “Săptămânii Europene a Vaccinării”, în atenţia Societăţii Române de Pediatrie (SRPED) a revenit situaţia îngrijorătoare referitoare la vaccinarea copiilor din ţara noastră, a cărei rată se află cu mult sub recomandările internaţionale.
Această stare destul de gravă existentă la nivel naţional, care are ca rezultat cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, la copii de până în 5 ani, s-a instaurat, printre altele, fie ca urmare a neglijenţei părinţilor sau chiar a refuzului acestora de a vaccina copiii, fie din cauza lipsei vaccinurilor de pe piaţa naţională.
Referitor la rata vaccinării copiilor înregistrată de la începutul acestui an, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman nu ne-a putut oferi, ieri, nicio informaţie, deşi e puţin probabil ca situaţia din judeţul nostru să difere de cea din ţară, mai ales că anul trecut DSP Teleorman s-a confruntat cu lipsa câtorva vaccinuri necesare imunizării copiilor. Unul dintre vaccinurile care anul trecut nu s-a găsit pentru o bună perioadă de timp în cabinetele medicilor de familie şi nici în farmacii, a fost Pentaximul, necesar pentru a proteja copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva infecţiilor invazice produse de Haemophilus influenzae tip b (meningite, infecţii ale sângelui, etc.).
În acea perioadă, cel puţin 600-700 de copii au fost puşi pe listele de aşteptare pentru Pentaxim.
Tot anul trecut s-a înregistrat un deficit şi în achiziţionarea altor vaccinuri, printre care vaccinul antirubeolă-oreion-rujeolă (ROR) şi vaccinul Diftero-tetanic (Dt).
După cum spuneam mai sus, aceasta este una dintre cauzele care a a avut ca rezultat clasarea României printre codaşele Europei la vaccinarea copiilor.
Potrivit celor mai recente date publicate în noiembrie 2012, rata de vaccinare în ţara noastră se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). De la an la an s-a înregistrat un număr tot mai mic de vaccinări, rata vaccinării scăzând constant la toate tratamentele incluse în Programul Naţional de Imunizare.
În 2010 s-a înregistrat una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale la vaccinul ROR, de 60%, iar anul următor, rata vaccinărilor a fost de 74,9%, în ambele situaţii cu mult sub pragul recomandat la nivel global.
Şi în cazul poliomielitei rata vaccinării a scăzut la 89%, cu toate că boala poate duce la paralizie, difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsivă) şi Hib – o infecţie care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe.
Potrivit SRPED şi OMS, în condiţiile actuale este posibil ca bolile eradicate, cum este cazul poliomielitei în Europa, sau epidemiile, ar putea reveni dacă nu sunt respectate schemele de vaccinare.
În cadrul “Săptămânii Europene a Vaccinării”, SRPED continuă campania “Să protejăm împreună copilăria”, ocazie cu care a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informaţii şi pot primi sfaturi direct de la medicii specialişti.
De precizat că în cursul zilei de ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Adrian Pană a anunţat, cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării, că au fost introduse în Programul naţional de imunizare vaccinul pneumococic conjugat şi vaccinul HPV, la cerere.

M. MEILĂ