Bulgarii au construit 100 de kilometri de gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România

Extinderea cu rapiditate a pestei porcine africane în câteva judeţe din partea de sud a României a determinat autorităţile bulgare să ia măsuri speciale pentru a preveni deplasarea porcilor mistreţi – principali vectori de transmitere a bolii – din ţara noastă în Bulgaria. Potrivit Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la mijlocul lunii august numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 678. Acestea se află în 132 de localităţi din nouă judeţe : Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi şi Ilfov. Ultimul focar de pestă porcină a fost depistat în urmă cu două zile la o stână de oi din satul Tunari din judeţul Ilfov.

Odată cu măsurile privind introducerea sau ieşirea din Bulgaria de porcine şi carne de porc, în acest sens instituindu-se controale permanente la punctele de trecere a frontierei, autorităţile bulgare au luat iniţiativa de construi un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România.

În numai câteva săptămâni de zile, “Bulgaria a finalizat peste 101 kilometri din gardul de 133 de kilometri aflat în construţie la graniţa cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane de către mistreţii din România care trec în Bulgaria”, a declarat joi ministrul adjunct al Agriculturii din Bulgaria, Atanas Dobrev.

Oficialul bulgar a estimat că gardul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. De asemenea, au fost intensificate controalele la punctele de trecerea a frontierei, iar în jurul fermelor de creştere a porcilor din apropierea graniţei cu România au fost instituite zone de protecţie pe o rază de 10 kilometri.

La puntele de trecere a frontierei româno-bulgare, inclusiv la cele din Zimnicea-Svishtov şi Turnu Măgurele – Nicopole (treceri cu bacul) autorităţile române şi bulgare au luat măsuri pentru dezinfecţia vehiculelor, precum şi pentru interzicerea transportulu de animale vii şi a cărnii de porc.

George ZAVERA