Bugetul, liberalii și opoziția

Liberalii ar dori ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie, iar dacă acest lucru nu va fi posibil din cauza lucrărilor în comisii, atunci decizia ar putea fi luată luni, 1 martie. În cadrul unei ședințe a coaliției guvernamentale, desfășurată la începutul acestei săptămâni, a fost discutat calendarul posibil pentru dezbaterile privind bugetul. Astfel, după două zile în care ar putea fi dezbătută și adoptată o lege necesară pentru adoptarea proiectului de buget – legea cu indicatorii macroeconomici, urmează un termen de cel mult două zile, potrivit liberalilor, în care ar trebui ca fiecare partid parlamentar să vină cu amendamente la proiectul de buget. După finalizarea termenului de depunere a amendamentelor, vor fi dezbateri de 2 – 3 zile în comisiile de specialitate și în Comisia reunită de buget-finanțe.

Inițial, în ședința Biroului Executiv al PNL s-a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali la proiectul de buget, tocmai pentru a nu afecta ținta de deficit de 7,16% pe care guvernul Cîțu și-a asumat-o. Totuși, au apărut și amendamente ale liberalilor, premierul vorbind despre un amendament al preşedintelui PNL, Ludovic Orban, şi al deputatului Florin Roman.

“Am încredere că fiecare amendament depus de colegii mei va veni şi cu sursele de finanţare şi atunci vom vedea. Eu tot ce pot să spun este că nu putem depăşi deficitul de 7,16%”, a spus Cîţu.

Social-democraţii au anunțat, însă, că vor depune sute de amendamente la Legea bugetului de stat pe mai multe domenii, de la sănătate la educaţie, de la agricultură la protecţia mediului şi la domeniul social. “Amendamentele PSD se încadrează într-un deficit aproape identic cu cel propus de Guvern (7,26% din PIB la PSD față de 7,16% la Guvern). Diferența ține de viziunea în care sunt stabilite prioritățile. Prioritatea Guvernului este austeritatea în timp ce prioritatea PSD este dezvoltarea și creșterea nivelului de trai. Dacă nu se vor admite amendamentele propuse de PSD la Buget se va ieși cu totuldin calendarul propus inițial în Legea salarizării unitare și în Legea pensiilor. Ulterior, va fi mult mai greu să se revină la parcursul prevăzut inițial și la nivelurile veniturilor la care ar fi trebuit să ajungă salariații și pensionarii conform acestor două legi”, a declarat senatorul PSD, Dănuț Cristescu.

Ioan DUMITRESCU

Lasă un răspuns