Bugetul Alexandriei a fost supus dezbaterii publice

Aproximativ 85 de milioane de lei. Acesta este bugetul municipiului Alexandria pentru acest an. Comparativ cu anul trecut, bugetul din 2014 este cu aproximativ 1 milion de lei mai mare.
Înainte de a fi supus dezbaterii şi aprobării în Consiliul local, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin a supus dezbaterii publice bugetul local de venituri şi cheltuieli. Acţiunea s-a desfăşurat ieri, în sala de şedinţe a Primăriei Alexandria. Dacă în anii trecuţi, alexăndrenii nu prea s-au arătat interesaţi de dezbatere, în acest an sala a fost aproape plină. Primarul Victor Drăguşin a prezentat bugetul local de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, detaliind veniturile şi cheltuielile aferente capitolelor de funcţionare şi dezvoltare. Potrivit acestuia, din totalul veniturilor cea mai mare pondere, de aproximativ 42 la sută (aproximativ 36 de milioane de lei), reprezintă sume defalcate din TVA. O altă sumă, deloc de neglijat, aproximativ 27,5 milioane de lei vine din impozitul pe venit. La acestea se adaugă impozitele şi taxe pe proprietate, subvenţii de la bugetul statului şi venituri din amenzi. Potrivit primarului, volumul amenzilor este în descreştere.
Dacă la capitolul venituri municipalitatea preconizează suma de 84,730 milioane de lei, când vine vorba de cheltuieli acestea se ridică la suma de 88,757 milioane de lei. La o simplă vedere am putea spune că în 2014 conducerea Primăriei Alexandria cheltuie mai mult decât îşi permite, dar acest lucru nu este adevărat şi asta pentru că municipalitatea a reuşit să facă economii anul trecut şi a intrat în 2014 cu un excedent bugetar de peste 4 milioane de lei.
Cheltuielile de funcţionare reprezintă 82 la sută, cu cea mai mare parte acoperindu-se salariile cadrelor didactice din municipiu.
Restul banilor, aproximativ 16 milioane sunt cheltuiţi pentru investiţii în municipiu.
Cea mai mare investiţie din acest an, aproximativ 4 milioane de lei, o reprezintă reţelele tehnico-edilitare ale blocurilor ANL. Peste 1 milion de lei va da conducerea Primăriei Alexandria şi pentru extinderea Ştrandului Vedea.
Aproape aceeaşi sumă este cheltuită şi pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canalizare.
Proiectul de buget al municipiului Alexandria pentru anul 2014 va fi supus aprobării în următoarea şedinţă a Consiliului Local din data de 30 ianuarie.

C. DUMITRACHE