Buget 2021 fără bani europeni?

La doar câteva zile dipă ce Polonia și Ungaria s-au opus adoptării bugetului UE și a Fondului de relansare economică, pe motiv că accesul la fonduri este condiționat de situația statului de drept, șefii de stat și de guverne s-au reunit din nou în format videoconferință, încercând să deblocheze situația. Cum “evenimentul” nu s-a încheiat până la ora redactării acestui articol, vom încerca să prezentăm poziția opozanților, după scandalul de luni, care ar putea fi un răspuns la ceea ce se va întâmpla astă seară.

Primul lucru care trebuie remarcat este că situația s-a complicat, Slovenia anunțând că este pregătită să acorde sprijin celor două state rebele. Care, întâmplător, se numără printre statele care au profitat cel mai mult de fondurile europene, iar economiile lor depind în continuare de accesarea banilor de la UE. Cu toate acestea, atât premierul polonez Mateus Moraviecki, cât și Viktor Orban, șeful guvernului de la Budapesta, au continuat să-și susțină punctele de vedere, amenințând că vor bloca și votul final.

Chiar dacă luni nu s-a opus deschis adoptării bugetului multianual și a planului de relansare economică, premierul sloven a transmis către Comisia Europeană o scrisoare în patru pagini în care denunță mecanismul care condiționează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept și cere revenirea la acordul din iulie 2020, de la summitul liderilor UE, care nu conținea condiționarea.

Reacțiile n-au întârziat să apară. Miercuri, liderii opoziției din Ungaria au transmis liderilor europeni o scrisoare în care critică poziția Cabinetului Viktor Orban, subliniind că acesta și guvernul său nu sunt sinonime cu Ungaria.

Cea mai dură poziție a avut-o Clement Beaune, secretarul de stat francez pe probleme europene, care n-a ezitat să sugereze că Uniunea Europeană poate avansa negocierile și adoptarea bugetului și a planului de relansare economică “fără țările care blochează”.

Cu doar câteva ore înainte de summitul de joi, premierul Ludovic Orban a declarat că “Blocarea planului de relansare economică a UE de către Ungaria și Polonia afectează negativ întreaga Uniune Europeană”. “Această finanțare europeană este un pilon al relansării economice și orice amânare poate avea consecințe economice negative asupra calității vieții.”, a mai spus Ludovic Orban.

Iar temerile premierului român sunt justificate, pentru că toate economiile europene au fost afectate de criza coronavirusului, inclusiv cele poloneză și maghiară, iar banii europeni ar fi o adevărată gură de oxigen. Iar perspectiva ca aceste fonduri să fie blocate e una care e de natură să îngrijoreze sau chiar să înspăimânte.

Carmen Robescu

Lasă un răspuns