BJAN Teleorman: Istoricul şi fondurile de arhivă

Deşi Teleormanul este unul dintre cele mai vechi judete ale României, o instituţie arhivistică, specializată în pregatirea, preluarea, păstrarea şi valorificarea documentelor a luat fiinţă abia la 7 iunie 1951, sub denumirea de Secţia Arhivelor Statului Regiunea Teleorman.

Primul sediu a fost o încăpere în incinta Primăriei Roşiorii de Vede.

În 1952, după desfiinţarea Regiunii Teleorman, unitatea a devenit raională. La 9 decembrie 1954 s-au înfiinţat filiale ale Arhivelor Statului şi în raioanele Turnu Măgurele şi Alexandria. Cele trei instituţii s-au ocupat de activitatea arhivistică de pe teritoriul actualului judeţ Teleorman până în anul 1968.

După reforma administrativ-teritorială din 1968 a luat fiinţă Filiala Arhivelor Statului Judeţul Teleorman. Deşi reşedinţa judeţului se afla în Alexandria, sediul filialei s-a stabilit în localul Judecătoriei Turnu Magurele, unde a funcţionat până în 1974, când unitatea s-a mutat la Alexandria.

Ca urmare a restructurărilor intrate în vigoare la 25 noiembrie 2009, direcţia judeţeană a devenit serviciu judeţean, iar din 1 august 2011 birou.

În prezent, SJAN Teleorman funcţionează în Alexandria, pe şoseaua Turnu Măgurele, nr. 5, într-o clădire cu patru nivele, care asigură adăpost pentru arhivă, birouri şi alte spaţii necesare unei astfel de instituţii.

În 52 de ani de existenţă, Arhivele Naţionale din Teleorman au preluat de la creatorii şi detinătorii de documente din judeţ peste 3000 m.l. arhivă, care constituie o valoroasa sursă de informare istorică.

Cel mai vechi document este hrisovul lui Constantin Şerban Voievod din l mai 1654.

BJAN Teleorman deţine documente din perioada 1831-1989 şi adresează istoricilor invitaţia de a le cerceta. Fondurile administrative, culturale si economice, colecţiile de documente, fotografii şi hărţi existente la aceasta unitate oferă o sursă inepuizabilă de informare.

Cornelia RĂDULESCU