BJ „Marin Preda” Teleorman: Biblioteca online

Proiectul „Biblioteca online” al Bibliotecii Județene ,,Marin Preda” Teleorman a fost lansat la data de 15 iunie 2020 și propune utilizatorilor serviciilor de bibliotecă următoarele oportunități: utilizatorii au la dispoziție site-ul www.bjteleorman.ro pentru a obține informații privind activitatea bibliotecii; fondul de carte al bibliotecii poate fi consultat pe adresa http://catalog.bjteleorman.ro/opac/advancedsearch sau pe site-ul instituției accesând Catalog online.

Rubrica Biblioteca online de pe site-ul instituției oferă detalii despre:

Noutăți în bibliotecă- bibliotecarii postează periodic materiale privind noutățile editoriale prezente în bibliotecă. În perioada menționată fiecare secție a bibliotecii a provocat cititorii cu numeroase titluri noi;

Expoziții tematice- cititorii au acces online la informații privind expozițiile tematice organizate de bibliotecari. Începând cu 15 iunie când a fost lansată și până la data de 14 septembrie 2020 expoziția „Cartea de vacanță” este la dispoziția cititorilor;

Povești, jocuri etc.- secția de copii a bibliotecii a pus la dispoziția cititorilor materiale online care cuprind povești, idei creative, jocuri pentru copii, curiozități etc.

Este în derulare concursul ,,Bătălia cărților”- ediția 2020, care se desfășoară în perioada iunie-octombrie 2020, concurs național de lectură pentru copii (11-13 ani) și adolescenți (14-18 ani). Înscrierile se fac pe toată perioada concursului, la sediul bibliotecii județene, la compartimentele Împrumut documente pentru copii (bibliotecar responsabil Badea Livia) și Împrumut documente pentru tineri și adulți (bibliotecar responsabil Alexe Nicoleta-Liliana). Finala judeţeană a concursului va avea loc în luna noiembrie și va cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată și vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor prezentate, urmând apoi festivitatea de premiere. Participantul de la fiecare categorie, care va prezenta cel mai frumos şi mai argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări, va deveni Cititorul anului, iar cartea care va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului. Rubrica cuprinde informații privind Regulamentul concursului, titlurile propuse și imagini din cadrul concursului.

Atelier dezvoltare personală- persoanele interesate de dezvoltare personală pot participa online la următoarele ateliere: „Singur în fața Prieteniei”, „Puterea gândului”, „Conștient și inconștient”, „Inteligența emoțională”, „Arta de a iubi”, „Lumea familiei”, „Puterea cuvântului”, „Limbajul trupului”, „Fructul oprit”, „SOS adolescenții”, „Viața în întrebări”, „Romeo și Julieta în cotidian!”, „Succesul se învață!”, „Atenție la manipulare!”, „Care pe care?”, „Tinerețe fără bătrânețe”. Înscrierea se face pe baza unei solicitări scrise pentru una sau mai multe opțiuni transmisă pe emailul instituției bjmatinpreda@yahoo.com (persoană de contact: Geanina Burcea – bibliotecar).

English for beginners- „English for beginners”- learning, speaking, grammar practice constă într-un curs pus la dispoziția celor interesați să învețe limba engleză printr-o metodă distractivă și practică. Scopul principal al cursului este de consolidare a încrederii în aptitudinea de a vorbi în engleză, folosind expresii de zi cu zi. Cei interesați vor participa la cursul on line pe baza unei solicitări scrise (persoană de contact: Valentina Pașa, bibliotecar).

Centrul „Niculae Moromete”- Prin proiectul județean Centrul de Performanță „Niculae Moromete”, liceenii pot participa online la următoarele concursuri: Creație literară; Teatru și coregrafie; Muzică și poezie; Arte plastice; Folclor și tradiții; Comunicări cu tema: Mă descopăr prin lectură. Materialele scrise, respectiv filmate vor fi transmise pe email-ul bibliotecii.

În perioada menționată s-a lucrat la dezvoltarea proiectului „Biblioteca online”, astfel că sunt propuse și alte oportunități:

Scriitori și cărți- o rubrică prin care scriitorii sunt promovați, iar utilizatorii au acces la informații diverse și în timp real despre aceștia, respectiv activitatea pe care o desfășoară. În perioada menționată scriitorii au realizat înregistrări în cadrul bibliotecii care vor deveni publice în momentul prelucrării lor.

Biblioteci și bibliotecari- Biblioteca Județeană „Marin Preda”, în calitate de coordonator metodologic, a propus bibliotecilor publice din județ facilitatea de a fi prezentate pe site-ul instituției. Bibliotecarele de la biblioteca județeană (Geanina Burcea și Livia Badea) au realizat și realizează materiale documentare și filmări care după prelucrare vor fi publicate pe site.

Cornelia RĂDULESCU