Bilanţul intervenţiilor SMURD Teleorman, după un an de activitate

La nivelul judeţului nostru, Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare, funcţionează începând din ziua de 12 aprilie 2012, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A. D. Ghica”.
În ceea ce priveşte, echipajele de prim ajutor calificat ale Serviciilor Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, acestea sunt dotate în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1092/2006 al Ministerului Sănătăţii Publice şi 1500/2006 al Ministerului Administraţiei şi Internelor privind stabilirea competenţelor şi atribuţiilor echipajelor publice de intervenţie de diferite niveluri în faza prespitalicească.
Potrivit informaţiilor de ISU “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, la data de 15 aprilie 2013, inspectoratul are pregătiţi ca paramedici un număr de 131 de subofiţeri, împărţiţi astfel: 25 subofiţeri la Detaşamentul de Pompieri Alexandria; Câte 26 subofiţeri la Detaşamentele de Pompieri Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede şi câte 27 de subofiţeri la Detaşamentele de Pompieri Zimnicea şi Videle.
Începând cu ziua de 25 martie 2013 pregătirea subofiţerilor în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare continuă în centrele de pregătire omologate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dâmboviţa şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti.
În ceea ce priveşte intervenţiile echipajelor, de la înfiinţarea S.M.U.R.D şi până la finele anului 2012, acestea au fost în număr de 4587 intervenţii, ceea ce reprezintă în procente, 2 la sută din totalul intervenţiilor de acest tip, pe ţară. Aceste rezultate, plasează judeţul Teleorman pe locul 18 pe ţară în ce priveşte intervenţiile de tip S.M.U.R.D.
În ceea ce priveşte judeţul nostru, la cele mai multe cazuri (1630) au intervenit specialiştii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Alexandria, urmat de Detaşamentul de Pompieri Roşiorii de Vede cu un număr de 943 intervenţii. Un număr mare de intervenţii (848) s-au înregistrat şi în cazul Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele. La alte 695 de cazuri, au intervenit specialiştii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Videle şi numai 471 de intervenţii au fost înregistrate de Detaşamentul de Pompieri Zimnicea.
Astfel, în perioada menţionată, au fost asistate, un număr total de 4484 persoane, dintre care cele mai multe 4171 au fost persoane adulte, şi numai 313 au fost copii.
În ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, cel mai mare procent l-au reprezentat afecţiunile medicale. Acestea au fost în număr de 2156. Alte 1233 au fost traumatisme , iar 399 afecţiuni au fost afecţiuni neuro-psihice. Cele mai puţine intervenţii (23) fiind cazurile de descarcerare.
De la începutul anului 2013 şi până la finele lunii martie, intervenţiile de tip S.M.U.R.D. din judeţul nostru, au fost în număr de 1389, ceea ce înseamnă că numărul total de intervenţii, de la înfiinţarea Serviciului S:M.U.R.D. şi până la 31 martie 2013, a fost de aproximativ 6000 intervenţii, mai exact 5976.

Mirel MANAFU