Bicicliștii, pericole pe șosele! Polițiștii dau amenzi pe bandă rulantă

În primele șase luni ale acestui an, cele mai multe accidente rutiere grave produse pe raza județului Teleorman au fost generate de indisciplina în trafic, în aceeași măsură, a bicicliștilor și a pietonilor.

În ultimele 48 de ore, nu mai puțin de 95 de bicicliști au fost sancționați contravențional pentru ignorarea obligațiilor ce le revin în trafic.

În această perioadă polițiștii teleormăneni acționează în vederea prevenirii și combaterii accidentelor rutiere în care sunt implicați biciciști și pietoni, ca urmare a nerespectării codului rutier.

Pentru a nu cădea victime ale accidentelor rutiere, polițiștii teleormăneni recomandă bicicliștilor să nu traverseze carosabilul pe trecerile pentru pietoni.

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Cel mai important: nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice și poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Claudiu DUMITRACHE