Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman: Zilele Bibliotecii Naționale a României

În perioada 9-10 decembrie 2019 s-a desfășurat ediția a XXII-a a Zilelor Bibliotecii Naționale a României.

Marcând împlinirea a trei decenii de libertate de gândire și de inițiativă, odată cu sfârșitul regimului comunist, în decembrie 1989, programul manifestărilor a inclus vernisajul expoziției „Reportaj în România liberă: 13 ianuarie- 11 iunie 1990”, care cuprinde 100 de fotografii realizate în primele luni de după răsturnarea regimului comunist de foto-jurnalistul Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu. Aceste fotografii-document din urmă cu 30 de ani dovedesc o tulburătoare putere de evocare.

Realizat de Biblioteca Naţională în colaborare cu Uniunea Scriitorilor şi cu Grupul Editorial ART, evenimentul „Un centenar al cărții românești- 100 de ani de la înființarea Editurii Cartea Românească” a urmărit să celebreze cea mai veche editură de la noi, una dintre instituţiile care au contribuit, de-a lungul ultimului veac, la instruirea tinerilor, dar şi a adulților.

La dezbatere au participat scriitorii și criticii literari: Ion Bogdan Lefter, Dan Gulea- autorul monografiei „Cartea Românească 100. Un simbol al culturii românești”, Călin Vlasie- coordonator al Editurii Cartea Românească, în cadrul Grupului Editorial ART. Editura Cartea Românească a fost condusă mai bine de 10 ani și de scriitorul teleormanean Marin Preda (dec. 1969-mai 1980), a cărui contribuție importantă a fost evidențiată de către vorbitori.

Programul evenimentelor a mai cuprins: concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri profesionale, lansări de carte și inaugurarea mini-librăriei Bibliotecii Naționale – BIBLIOstand.

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a fost reprezentatată la manifestările dedicate Zilelor Bibliotecii Naționale a României de către Nicoleta Alexe și Dana Onel, bibliotecare.

Cornelia RĂDULESCU