Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman * Schimb de experienţă profesională

Începând cu 1 ianuarie 2018, la secţia Împrumut documente pentru adulţi din cadrul Bibliotecii Judeţene “Marin Preda” Teleorman se foloseşte un nou modul, CIRCULAŢIE, care face parte din sistemul integrat de bibliotecă TinREAD, cu ajutorul căruia se realizează înregistrarea şi evidenţa utilizatorilor, efectuarea operaţiunilor de împrumut, descărcări (restituiri), prelungiri sau rezervări de documente în mod informatizat.

S-a făcut, astfel, încă un pas spre modernizarea şi eficientizarea serviciilor pe care instituţia le oferă utilizatorilor săi.

Pentru a fi siguri că lucrurile merg în direcţia cea bună, joi, 18 octombrie 2018, a fost făcută o vizită colegilor de la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş, care au început să folosească acest modul din anul 2006.

Mihaela Voinicu, director adjunct, a făcut o prezentare a etapelor prin care au trecut în utilizarea acestui modul, a problemelor cu care s-au confruntat şi a soluţiilor pe care le-au găsit.

Biblioteca argeşeană dispune de un spaţiu mult mai generos decât cel al bibliotecii teleormănene, avand mai multe secţii destinate relaţiilor cu publicul, iar fondul de documente este de trei ori mai mare.

Au fost vizitate secţiile de Împrumut la domiciliu pentru adulţi-Beletristică, Împrumut la domiciliu pentru adulţi- Ştiinţă şi tehnică şi Împrumut la domiciliu pentru Copii şi Tineri, în care bibliotecarele gazdă au arătat cum folosesc modulul Circulaţie şi au povestit despre avantajele utilizării acestuia.

În urma acestui schimb de experienţă profesională s-a ajuns la concluzia că este nevoie, în continuare, de investiţii în achiziţia de licenţe pentru utilizatori, în emiterea de permise barcodate pentru aceştia, barcodarea documentelor destinate împrumutului, achiziţia tehnicii care să permită aceste operaţiuni şi, mai ales, resurse umane şi de timp suficiente, pentru utilizarea modulului CIRCULAŢIE şi a întregului sistem integrat de bibliotecă TinREAD.

Cornelia RĂDULESCU