Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman în topul bibliotecilor publice din țară

Activitatea Bibliotecii Județeane „Marin Preda” Teleorman a fost recunoscută la nivel national, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) oferind instituției teleormănene Premiul Cel mai bun serviciu inovativ de bibliotecă pentru Atelierele de dezvoltare personală inițiate și organizate de Biblioteca Judeteană „Marin Preda” Teleorman.

Acesta nu a fost însă singura disctincție primită de biblioteca judeteană, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov acordând Bibliotecii Județene Teleorman Premiul MONICA ANDRIESEI pentru merite deosebite în activitatea de bibliotecă.

Premiile, care se acordă anual, au fost decernate într-un cadru festiv la Conferința Natională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, desfășurată în perioada 20-23 octombrie la Miercurea-Ciuc, în județul Harghita, acolo unde Teleormanul a fost reprezentat de o delegație formată din Viorel Fota, managerul instituției și bibliotecarele Geanina Burcea, Livia Badea și Daniela Onel.

Cu acest prilej, bibliotecarii din toată țara au avut posibilitatea să-și împărtășeacă propriile experiente. Astfel, în cadrul atelierelor profesionale Idei SMART pentru biblioteci dinamice, Geanina Burcea, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Marin Preda”, a reținut atenția publicului cu prezentarea Centrului de performanţă „Niculae Moromete” al Bibliotecii Judeţene, proiect care ar putea deveni unul de interes național.

Desfășurată sub genericul Servicii moderne de bibliotecă și transformarea digitală, conferința a fost o bună ocazie pentru bibliotecarii prezenți la eveniment să se pună la curent cu ultimele nouțăți în materie de finanțare, dar și cu tehnologiile moderne care își găsesc tot mai mult locul în bibliotecile publice.

În cuvântul de deschidere al conferinței, președintele ANBPR, Sorina Stanca, a insistat pe promovarea activitățiilor desfăsurate în bibliotecile publice și pentru o mai bună finanțare a acestor instituții de cultură. Astfel, Mărioara Ene, expert în proiecte de mobilitate pentru domeniul școlar și educația adulților, ANPCDEFP, a vorbit despre programul Erasmus+, ca importantă sursă de finanțare pentru dezvoltarea instituțională a bibliotecilor. Alte teme de interes pentru bibliotecari, dezbătute in cadrul conferinței desfașurate la Miercurea-Ciuc au vizat: Gândirea antreprenorială, leadership și inovație – competențe-cheie pentru conducerea bibliotecilor, De la inovație la servicii moderne sustenabile în bibliotecile noastre, dar și despre acces și oportunități de dezvoltare durabilă a bibliotecilor publice.

Cornelia RĂDULESCU