Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman: E carte, e film la bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman a organizat marți, 2 octombrie 2018, începând cu ora 11.00, cea de-a doua proiecție de film din acest an, sub genericul „E carte, e film la bibliotecă”.

Dacă prima proiecție din acest an a fost o producție românească, „Dincolo de pod”, inspirată de romanul „Mara” al lui Ioan Slavici, cea de-a doua a fost „Persuasiune”, film realizat după romanul omonim al autoarei britanice Jane Austen, de la a cărui publicare s-au împlinit 200 de ani.

Născută în 1775, Jane Austen a început să scrie încă din adolescență, pentru amuzamentul familiei, parodii după literatura vremii.

Primul său roman, „Primele impresii”, definitivat în 1796, a fost refuzat un an mai târziu de editor.

Abia în 1811 îi apare prima carte, „Rațiune și simțire”, dar de succes se bucură în anul 1813, odată cu publicarea cunoscutului roman „Mândrie și prejudecată”.

Până la moartea ei, în 1817, la numai 41 de ani, au mai văzut lumina tiparului „Mansfield Park” și „Emma”, în 1818 apărând, postum, „Mănăstirea Northanger” (roman scris în 1803) și „Persuasiune” (ultimul roman, terminat în 1816).

Succesul de care s-au bucurat cărțile lui Jane Austen a făcut ca acestea să fie ecranizate, aprecierea publicului fiind considerabilă.

„Persuasiune” este ecranizarea pe care Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman a oferit-o iubitorilor de film, fiind realizată de BBC și având în rolurile principale pe Sally Hawkins și Rupert Penry-Jones.

Proiecția a fost precedată de o prezentare a vieții și operei lui Jane Austen, iar la finalul filmului a avut loc o dezbatere, spectatorii spunându-și impresiile și analizând asemănările sau deosebirile dintre film și carte.

Manifestarea culturală s-a desfăşurat în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene „Marin Preda” și a fost organizat în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria.

Cornelia RĂDULESCU