Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman: Conferința națională a ANBPR

În perioada 14-17 noiembrie 2018 a avut loc la Alba-Iulia cea de-a XXX-a Conferinţă a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) cu tema INIȚIATIVE, OPORTUNITĂȚI, OBIECTIVE ALE BIBLIOTECILOR PUBLICE DIN ROMÂNIA.

Bibliotecile publice teleormănene au fost reprezentate de Viorel Fota, manager, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Valentina Pașa, bibliotecar, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Marinela Rușanu, bibliotecar, Biblioteca Municipală „Gala Galaction” Roșiorii de Vede, Tatiana Gemălescu, bibliotecar, Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos.

Au rostit cuvinte de bun-venit: Sorina Stanca, Președinte ANBPR, Dumitru Fulea, Vicepreședintele Consiliul Județean Alba, Gabriel Codru Pleșa, viceprimar, municipiul Alba Iulia, Adriana Szekely, Președintele Asociației Bibliotecarilor din România, Maria Răducu, director general, Biblioteca Națională a României, Felicia Colda, șef birou Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

După deschiderea festivă a Conferinței au început lucrările în plen, unde au fost prezentate mai multe materiale de larg interes pentru participanți.

Printre cei care au susținut prezentări s-au numărat: Ulla Pötsönen, specialist în informare, Joensuu Regional Library (Finlanda)-„Stadiul actual și tendințele viitoare în peisajul finlandez al bibliotecii”, Maria Vrachliotou, lider inovator în cadrul programului INELI Balkans- „Biblioteca Publică și istoria orală”, Diana Ghiorghieș, country manager Qulto România-„Academia de Literatură Digitală”, Daniel Marinescu Perșu, director general IME România și Marian Arapu, Project manager IME România-„Tehnologie și inovație. Filiala mobilă nesupravegheată”, Claudia Șerbănuță, manager dezvoltare comunitară, Fundația Progress-Târguri de știință la Biblioteca Județeană-de la promovarea activităților STEM la creșterea comunităților.

Cea de-a doua parte a întâlnirii s-a desfășurat sub forma unor ateliere paralele de lucru, multe dintre ele dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și problemelor cu care se confruntă bibliotecarii în activitatea lor de zi cu zi.

Au fost oferite și diplome de participare celor care s-au înscris la concursul Național pentru Tineri și Adulți ,,România la 100+100”.

Din județul Teleorman au fost selectați următorii: la Secțiunea Tineri: Adina Cesarina Moraru-com. Plosca, Raluca Maria Tănase-com. Bujoru, Corina Mihaela Bordei-com. Gălăteni, sat Grădișteanca-„Mesaj pentru viitor!”; la Secțiunea Adulți: George Pena, Drăgănești Vlașca-Daruri Carpatine; Daniela Achim Harabagiu, Alexandria-„O mare și unită Românie!”

Biblioteca Județeană Teleorman a devenit partener începând cu 23 aprilie 2018. Concursul a fost inițiat de Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj, coordonator proiect Florica Pop, managerul instituției. În semn de apreciere, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a primit o Diplomă pentru Colaborare și o medalie.

Cea de-a doua zi a continuat cu prezentarea în paralel a unor ateliere, dând posibilitatea celor prezenți să afle răspunsuri la diverse întrebări legate de buna desfășurare a activității de bibliotecă.

Pentru că a fost o ediție dedicată Centenarului Marii Uniri, în cadrul Conferinței au fost acordate diplome aniversare mai multor biblioteci din țară, printre care se numără și Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Biblioteca Municipală „Gala Galaction” Roșiorii de Vede și Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos.

Au urmat vizite documentare la Biblioteca Batthyaneum și Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Cornelia RĂDULESCU