Biblioteca Județeană „Marin Preda”: Lansarea unui nou volum dedicat lui Dimitrie Cantemir

Marți, 5 februarie 2019, începând cu ora 11,00 la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman a avut loc lansarea volumului „Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate Centenarului Marii Uniri”, apărut sub egida Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir”, la Editura Universul Academic.

Al doilea volum dintr-o serie care constituie un obiectiv central al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”. Cu o întindere de 400 de pagini, acesta cuprinde 35 de studii și articole semnate de 32 de autori (cercetători științifici, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, laici și clerici, militari și civili, membri ai Asociației sau profesând în instituțiile care-l au ca patron spiritual pe Dimitrie Cantemir). Printre autori se numără: Mircea Dogaru, Viorel Ciobanu, Victor Gabriel Osăceanu, Mihail Țăpârlea, Octavia Costea, Ionel Cantaragiu, Valentin-Stelian Bădescu, Ana-Irina Iorga, Bogdan Cuza, Gheorghe Văduva.

Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673-d. 21 august 1723), patronul spiritual al asociației, a fost domn al Moldovei (1693 şi 1710 – 1711), autor, cărturar al umanismului românesc, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic, scriitor român, primul român ales membru al Academiei de Științe din Berlin în 1714.

În ansamblu, volumul care a fost lansat surprinde nu numai fațetele multiple ale personalității marelui cărturar, într-o nouă viziune exhaustivă, ci și ideea forță a conștiinței și necesității unității românești, idee ce transpare din întreaga operă a academicianului european și omului de stat care a fost Dimitrie Cantemir.

Cartea a fost prezentată de col. (r). Viorel Ciobanu, Secretar general al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir” și col. (r) dr. Mircea Dogaru, coordonatori ai volumului.

Mircea Dogaru (n. 30 ianuarie 1955, Târgu-Mureș) este un istoric și scriitor român, colonel în rezervă. A publicat numeroase lucrări pe teme controversate ale istoriografiei românești. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie din București în 1979. A fost repartizat ca profesor la Liceul nr. 13 din Capitală însă, în același an, renunță la învățământ în favoarea cercetării. Astfel, devine cercetător-științific la Institutul de Istorie și Teorie Militară (1979-1999), specialitatea „Istorie militară antică, medievală și arheologie”. Este specialist în istoria UE la Institutul Francez (1997) și în Politici de apărare NATO în Canada (1998). Obține în 1994 titlul de doctor în istorie militară. În calitate de publicist obține premiul pentru debut în 1984, devenind membru al UZP din 1999. Începând din anul 2002 este profesor asociat la Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie a Universității Craiova. Mircea Dogaru este președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă și în Retragere

(SCMD).

Cornelia RĂDULESCU