Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, la ora bilanţului

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” din Alexandria, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Teleorman, este una din instituţiile care depind în mod special de publicul larg, aşa că, potrivit declaraţiei lui Viorel Fota, şeful bibliotecii, coroborat cu statisticile întocmite la nivelul instituţiei, în anul 2013, activitatea desfăşurată aici a fost cel puţin la fel de intensă, comparativ cu activitatea din anul 2012.
Şi asta datorită, faptului că pe parcursul anului 2013, fondul de carte a fost suplimentat cu volume de carte provenite din diverse donaţii, atât de la CJT Teleorman, Primăria Alexandria, dar şi din Rezerva Naţională de Publicaţii din cadrul Bibliotecii Naţionale a României.
În prezent Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” din Alexandria gestionează un număr de 148.269 unităţi de bibliotecă.
În ceea ce priveşte fluxul persoanelor care au trecut pragul acestei instituţii, statisticile întocmite în acest sens, arată faptul că pe parcursul anului 2013, un număr de 10.273 de persoane şi-au manifestat interesul către această instituţie, cu o frecvenţă de 35.345 de vizite. Dintre acestea cele mai multe vizite (20.240) au fost făcute în scopul de a utiliza calculatoarele conectate la internet. Iar restul de 15.105 vizite pentru consultarea documentelor de la sala de lectură şi împrumut la domiciliu.
Astfel, la sala de lectură pentru copii, au fost înregistrate 10.120 vizite, mare parte dintre copii fiind prezenţi la bibliotecă cu ocazia mai multor evenimente dedicate. Iar la sala de lectură s-au înregistrat 21.600 vizite, dintre care 6325 au fost făcute pentru consultarea presei curente. Foarte mulţi dintre cei care au călcat pragul acestei instituţii, au fost interesaţi să acceseze programul de legislaţie LexExpert pentru a se informa despre legile în vigoare.
În afara acestor activităţi, instituţia a organizat un număr de 51 de manifestări culturale, constând în simpozioane, dezbateri, lansări de carte, expoziţii tematice, precum şi o serie de momente artistice, la care au participat aproximativ 3.500 de utilizatori.
Pentru anul în curs, conducerea instituţiei şi-a propus sporirea numărului de utilizatori ai serviciilor oferite de bibliotecă, mizând în acest sens pe faptul că la finele anului 2013, instituţia a beneficiat de diversele donaţii de carte, amintite mai sus.
Pentru această perioadă, începând de luni 13 ianuarie 2014, programul instituţiei cu publicul, se va desfăşura în intervalul orar 8.30 – 19.30, tocmai pentru a veni în sprijinul elevilor, care în prezent se află în ultimele trei săptămâni ale semestrului I, şi care vor avea posibilitatea de a beneficia de serviciile bibliotecii chiar şi după terminarea orelor de curs.

M.M.