Bani europeni pentru îmbunătățirea vieții în Alexandria

Reședința județului Teleorman își schimbă înfățișarea cu ajutorul fondurilor europene. Autoritățile din Alexandria au accesat fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi. Printre acestea se numără și proiectul de reducere a emisiilor de carbon și de achiziționare de autobuze electrice.

Autoritățile din Alexandria, reședința județului Teleorman, derulează proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de aproximativ 75 de milioane de lei. Acestea vizează cartiere de blocuri și străzi modernizate, instituții de învățământ reabilitate și introducerea unor rețele moderne de iluminat public. La finalizarea acestor proiecte, primarul Victor Drăgușin are convingerea că Alexandria va fi primul oraș din România care a terminat tot ceea ce înseamnă infrastructură urbană.

”Obiectivul general al proiectului “Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”, îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, se arată în proiectul de investiții.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte pentru Alexandria face referire la adoptarea unui transport public ecologic, pentru reducerea emisiilor de carbon, potrivit edilului Victor Drăgușin.

Scopul proiectului: reabilitarea integrală a centrului pietonal – str. Libertății, tronsonul cuprins între str. Ion Creangă – str. București; realizarea unor piste pentru bicicliști; stații de închiriat biciclete; stații de autobus; construirea unei autobaze și parcare park&ride; realizarea unui sistem de management al traficului, inclusiv a unui sistem de monitorizare video.

Această investiție va contribui la: reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria; realizarea unor campanii de conștientizare a populației cu privire la efectul nociv generat de consumurile de carburanți; realizarea unor campanii de conștientizare a populației cu privire la beneficiile mersului cu bicicleta; adoptarea unui stil de viață sănătos pentru populația Municipiului Alexandria; depoluare; realizarea unui sistem de management al traficului și supraveghere video.

În prezent Municipiul Alexandria deține o singură stradă (Libertății) dedicată integral pietonilor, pe segmentul cuprins între str. Ion Creangă și str. București. În cadrul proiectului ”Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”, este planificată modernizarea integrală a zonei pietonale aferente str. Libertății.

Claudiu DUMITRACHE