Bani de la Uniunea Europeană * Comunele Călineşti şi Drăgăneşti Vlaşca, câştigătoare de proiecte pentru instalarea internetului gratuit

Anul trecut, Comisia Europeană (CE) a iniţiat un program de instalare de puncte de acces public gratuit la internet wireless în localităţile din cele 28 de ţări membre ale UE care depun proiecte eligibile. La încheierea primului apel de proiecte, Comisia Europeană a anunţat cele 2.800 de municipalităţi din întreaga Uniune Europeană care vor beneficia de finanţare pentru instalarea internetului gratuit în spaţii de acces public prin programul WiFi4EU, dintre acestea 225 de localităţi fiind din România. Fiecare municipalitate va primi de la Comisia Europeană bonuri valorice de 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public gratuit la internet wireless. Suma totală de care vor beneficia cele 2.800 de municipalităţi este de 42 milioane euro.

Bonurile valorice pot fi utilizate de conducerile localităţilor selectate pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice.

Din judeţul Teleorman a fost declarate eligibile proiectele depuse de comunele Călineşti şi Drăgăneşti Vlaşca, aşa încât cetăţenii din cele două localităţi vor putea beneficia de acces public gratuit la internet wireless.

„Datorită primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalităţi din întreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau călători, acces gratuit la internet în spaţiile publice, aducând conectivitatea mai aproape de cetăţeni în viaţa lor de zi cu zi. Acele municipalităţi sunt situate în toate colţurile Europei. Îmbunătăţirea conectivităţii în UE este o parte esenţială a strategiei noastre privind piaţa unică digitală, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru să devină o realitate pentru toată lumea”, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie şi societate digitală.

Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi. Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.

„Localităţile care nu au fost câştigătoare în această rundă vor avea încă trei oportunităţi de depunere a cererilor de finanţare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi din Norvegia şi Islanda. Iniţiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambiţioase a normelor UE din domeniul telecomunicaţiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor şi să stimuleze competitivitatea Europei”, au precizat reprezentanţii CE.

George ZAVERA