Băieţii deştepţi nu uită Hidroelectrica – „O tragedie pentru PSD”

„Dacă n-ai bube-n cap, te scarpini până ţi le faci” (zicală populară)
Zicala se potriveşte perfect celor de la USL, veniţi la putere pe un enorm val de nemulţumire faţă de PDL şi Traian Băsescu, care n-au înţeles (sau nu vor să înţeleagă) că votul masiv pe care l-au primit nu mai e un vot negativ, ca până acum, ci un vot de încredere. Un vot de încredere care formula un mandat simplu şi precis: nu fiţi ca ei!
Un mandat pe cât de simplu, tot pe atât de complicat, pentru că cei care urmau să-l îndeplinească nu erau nişte îngeri politici, ci, dimpotrivă, nişte paracliseri hârşiţi, pe care numai anii de opoziţie îi aduseseră pe calea dreaptă care să-i scoată din deşert. Iar dacă în deşert nu existau ispite, în Canaanul guvernării acestea sunt la putere la tot pasul. Şi e greu să le rezişti.
Iar dacă cineva mai avea îndoieli cu privire la capacitatea USL de a-şi provoca bube-n cap, scandalul izbucnit zilele acestea în legătură cu revenirea „băieţilor deştepţi” pe piaţa energiei e dovada cea mai relevantă că în politica românească se schimbă doar guvernele, nu şi metehnele.
Un consilier al ministrului Niţă şi un membru al conducerii Hidroelectrica au fost „daţi pe goarnă” de D.J. Vulpescu, cel care-i punea muzică lui Dan Diaconescu la privatizarea cu cântec al Oltchim, pentru că au negociat cu nişte băieţi deştepţi pentru un contract pe termen lung cu Hidroelectrica. Un contract „greu”, reprezentând circa 25% din producţia Hidroelectrica, pentru care flăcăii de la Cluj erau dispuşi să ofere o şpagă babană, de vreo 4,2 milioane de euro, pentru că şi profitul lor ar fi fost pe măsură, adică circa 46 milioane de euro pe an.
Cum DNA-ul a intrat pe fir s-a ales praful de toată afacerea, iar scandalul iscat nu face altceva decât să dea apă la moară celor care strigă pe la mitinguri că „USL şi PDL, aceeaşi mizerie”.
Primul care a tras un semnal de alarmă în legătură cu pericolul decredibilizării care paşte USL, în general, şi PSD, în special, a fost Ilie Sîrbu, care crede că scandalul Hidroelectrica poate să fie o tragedie pentru PSD: „În zona politică noi am venit, am încercat să rezolvăm problemele acolo (la Hidroelectrica n.r.). Am vorbit ani de zile şi când am ajuns în poziţia să decidem, facem la fel. Este o tragedie, ca imagine, pentru partid. Am putea să ne întrebăm şi noi de ce s-a întâmplat acum când Niţă e acolo (în America, cu Ponta n.r.).”
Cum zvonistica mediatică vorbeşte şi despre Niţă, ca destinatar al unei porţii din şpagă, s-ar părea că gura lui Sîrbu, adevăr grăieşte. Scandalul „Hidroelectrica” ar putea să fie o tragedie pentru PSD. Şi pentru USL, bineînţeles.

C.O.