Azi şi vineri, sindicaliştii din industria chimică pichetează Prefectura Teleorman, în semn de protest faţă de scumpirea gazelor naturale

Ieri, la sediul din Alexandria al Filialei Teleorman a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Sindicatului Independent Turnuchim, Gabriel Dimancea şi preşedintele Cartel ALFA- Teleorman, Ion Ilie au prezentat pe larg situaţia extrem de grea în care se vor afla, în perioada imediat următoare, cele câteva mii de angajaţi din industria chimică, creşterea exagerat de mare a preţului gazelor naturale conducând la închiderea celor şase combinate chimice din ţară. După cu a precizat liderul sindical Gabriel Dimancea, aplicarea Hotărârii Guvernului României nr. 22/22 ianuarie 2013, care prevede majorarea preţului gazelor naturale din producţia internă cu 160 la sută, cu creşteri trimestriale cuprinse între 7 şi 25 la sută, până la finele anului 2014, faţă de 1 ianuarie 2013, a creat mari temeri în rândul chimiştilor teleormăneni în ceea ce priveşte funcţionarea în continuare a Combinatului Donau Chem, închiderea unităţii din Turnu Măgurele însemnând şi pierderea locurilor de muncă pentru 90 la sută din cei 1.000 de angajaţi. De altfel, patronatul a şi anunţat că de la 1 iulie a.c., nemaiputând plăti preţul foarte mare al gazului metan folosit la producerea îngrăşămintelor chimice, care se scumpeşte de la această dată cu 15 la sută, doar 100 de muncitori şi specialişti vor mai veni la lucru, 900 de colegi ai acestora urmând a-şi pierde locurile de muncă.
Odată cu închiderea combinatului chimic de la Turnu Măgurele, spectrul şomajului se abate şi asupra altor câteva mii de lucrători din celelalte combinate chimice din ţară şi din ramurile industriale : siderurgice, metalurgie, construcţia de maşini, sticlărie ş.a., preţul foarte mare al gazelor naturale făcând ca producţia acestor unităţi să devină necompetitivă. Chimiştii de la combinatele din Bacău, Piatra Neamţ şi Făgăraş au primit deja notificare privind disponibilizarea colectivă începând cu data de 31 mai 2013, o astfel de măsură urmând fi aplicată şi pentru angajaţii combinatelor chimice din Slobozia, Victoria şi, cum am amintit, din Turnu Măgurele. În total îşi vor pierde locurile de muncă peste 6.000 de salariaţi din industria producătoare de îngrăşăminte chimice, dar şi alte câteva mii de angajaţi din industriile conexe. O situaţie grea, cu atât mai gravă pentru întreaga populaţie a municipiului Turnu Măgurele, un oraş monoindustrial, în cazul pierderii locurilor de muncă de către chimiştii de la Donau Chem.
Dată fiind situaţia deosebit de gravă care se prefigurează deja, sindicaliştii din cele şase combinate chimice din ţară au hotărât să atragă atenţia Guvernului cu consecinţele majorării exagerat de mari a preţului gazelor naturale, organizând în perioada următoare ample acţiuni de protest. Programul acţiunilor sindicale prevede ca astăzi şi mâine Prefectura judeţului Teleorman să fie pichetată prin participarea unui număr 50-70 de sindicalişti din cadrul Donau Chem Turnu Măgurele. În zilele de 11 şi 12 iunie sindicaliştii din industria chimică vor face deplasarea la Bucureşti, unde vor picheta sediul Guvernului României. Marţi, 11 iunie a.c. vor fi manifesta în faţa Guvernului în jur de 150 de sindicalişti din combinatele chimice din Turnu Măgurele şi Slobozia. În următoarea zi, respectiv miercuri, 12 iunie, pichetarea sediului Guvernului României va fi asigurată de peste 600 de sindicalişti de la combinatele chimice din Bacău, Făgăraş, Piatra Neamţ, Slobozia, Turnu Măgurele şi oraşul Victoria. În cadrul acţiunilor de protest sindicaliştii vor să atragă atenţia guvernanţilor asupra necesităţii păstrării locurilor de muncă pentru cele câteva mii de angajaţi, dar şi faptul că în unităţile pe care le reprezintă gazul metan este transformat în produse chimice atât de necesare în agricultură, aducând bani inclusiv la bugetul statului.
Sindicaliştii nu-şi pot explica excesul de zel manifestat de către Guvernul condus de premierul Ponta în momentul când a aprobat, prin HGR, creşterea de la 1 iulie a.c. a preţului gazelor naturale cu 15 la sută, şi cumulat cu 160 la sută până la finele anului 2014, devreme ce Memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional prevede ca dată limită pentru astfel de scumpiri 31 decembrie 2015. Şi, pe bună dreptate, sindicaliştii se întreabă dacă nu cumva sunt interese inclusiv din ţară pentru închiderea industriei chimice, dar şi a celorlalte ramuri ale industriei româneşti.

George ZAVERA