Azi, 2 decembrie, APIA începe plata finală a subvențiilor agricole către fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că azi, 2 decembrie, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020. Plata finală reprezintă diferența de bani dintre cuantumul calculat al subvențiilor agricole aferente acestui an și sumele acordate în avans pentru anul de cerere 2020.

Avansul la subvențiile din agricultură aferente acestui an a fost virat de către APIA în conturile fermierilor în perioada 16 octombrie – 27 noiembrie 2020. Astfel, APIA le-a achitat fermierilor un avans de 70% din plățile directe pe suprafață și din sprijinul cuplat zootehnic pentru ovine/caprine și 85% din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Suma totală autorizată la plată și achitată deja fermierilor de către APIA sub formă de avans la subvențiile agricole a fost de 1,43 miliarde euro. Din suma de 1,43 miliarde euro achitată fermierilor sub formă de avans la subvențiile agricole 1,072 miliarde euro provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 298,25 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 59,28 milioane euro reprezintă cofinanțarea de la Bugetul Național.

Așadar, din 2 decembrie 2020, APIA va vira în conturile fermierilor diferența dintre avansul achitat și cuantumul stabilit pentru schemele de plată, respectiv 30% din plățile directe pe suprafață și din sprijinul cuplat pentru speciile ovine/caprine și 15% din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare locală aferente PNDR 2020.

Plăţile finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă se achită fermierilor la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală la cursul de schimb de 4,7830 lei pentru un euro.

George ZAVERA