Autoturismele care intră în judeţul Teleorman sunt verificate împotriva pestei porcine

Peste porcină pune pe jar autorităţile din judeţul Teleorman. Pentru că ultimul focar a fost descoperit la graniţa judeţului Teleorman, mai exact în localitatea Clinceni, autorităţile s-au mobilizat. Aşa se facă că toate autoturismele care intră în judeţul nostru sunt verificate pentru a evita pătrunderea virusului în Teleorman.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om şi nu afectează omul.

Pentru această boală nu există nici vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Practic, dacă apare un singur ca de îmbolnăvire într-o fermă sau într-o localitate, toţi porcii din respectiva localitate sau fermă trebuie ucişi şi incineraţi.

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri: – nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate elibe

rat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

C. DUMITRACHE