Autogara ATLASSIB din Alexandria, lăsată pradă hoţilor ?

Cea mai mare companie românească de transporturi interne şi internaţionale de călători, ATLASSIB SA, înfiinţată în urmă cu mai bine de 20 de ani, şi-a extins afacerile şi în Teleorman, stabilindu-şi unul din punctele sale de lucru la fosta Autogară.din Alexandria. La acea dată, autogara din Alexandria a fost cumpărată de la fostul director al ITA Teleorman, Puiu Marinescu, de către Ilie Carabulea, şi el fost director al ITA Sibiu. Autogara a fost modernizată, iar de la peroanele autogării plecau zilnic spre Bucureşti şi spre câteva zeci de localităţi teleormănene unele din cele mai moderne autobuze şu microbuze, la care unii dintre transportatori nici nu puteau visa în acei ani. O afacere de succes, în urmă cu doi ani, conform site-ului oficial al acestei companii, ATLASSIB având în dotare nu mai puţin de 170 autocare, 56 de microbuze, câteva sute de autobuze, zeci de autoutilitare şi 62 de autoturisme, asigurându-se salarii la peste 1400 de angajaţi. Compania operează pe tot cuprinsul ţării, alături de Autogara Rahova din Bucureşti având în proprietate locaţii în întreaga ţară, autocarele din dotarea acesteia efectuând transporturi de persoane în aproape toate judeţele, dar şi curse zilnice spre cele mai mari oraşe din Germania, Italia, Spania etc.
Totodată, prin punctele sale de lucru de pe tot cuprinsul României, dar şi din străinătate, care operează sub denumirea de Poşta ATLASSIB, sunt preluate şi duse la destinaţie colete poştale şi plicuri cu valori.
Şi dintr-o astfel de afacere Ilie Carabulea, unul din cei doi români care au înfiinţat ATLASSIB, a ajuns la o avere cotată, se spune, la 250 de milioane de euro, acesta fiind şi patronul Grupului Financiar Carpatica (bancă, leasing şi asigurări).
În Teleorman, pe lângă Autogara din Alexandria, ATLASSIB şi-a înfiinţat puncte de lucru şi la Turnu Măgurele şi Zimnicea. De ceva vreme, o serie de autocare şi autobuze care efectuau curse regulate de transport persoane în judeţ au dispărut de pe trasee, afacerea fiind preluată din mers, cum se spune, de alte firme concurente. Apoi, unul câte unul, toate autobuzele care trăgeau zilnic la peroanele de îmbarcare a călătorilor din Autogara din Alexandria s-au făcut nevăzute, ajungând probabil în alte locaţii ale firmei. Lucrurile, din păcate, au mers şi mai departe, autogara din Alexandria, dar şi moderna staţie de inspecţii tehnice la mijloacele de transport aparţinând acestei companii fiind scoase la vânzare.
Prinzând de veste, infractori de tot felul au început să dea târcoale respectivei zone, aşa cum reiese şi din imaginea alăturată doi “rumâni” scoţând de zor, ziua, în amiaza mare, stâlpii din ţeavă metalică de la gardul firmei, pentru a-i vinde la vreun centru de colectare a fierului vechi. Asta în timp ce în incinta autogării trei-patru persoane, după toate aparenţele salariaţi ai firmei, stăteau pur şi simplu la taclale. Chiar aşa, ce e averea lor? E averea lui Carabulea!
Se spune că afacerea din Teleorman a acestei companii a intrat în declin odată cu introducerea în penitenciar a patronului Ilie Carabulea, pentru a ispăşi o pedeapsă de un an şi şase luni, “pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă”, decizia definitivă şi irevocabilă fiind dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Într-un proces în care, după cum se spune, patronul celei mai mari companii româneşti de transport intern şi internaţional de călători e victimă colaterală, procurorul căruia acesta i-ar fi dat mită o oarecare sumă de bani fiind condamnat definit la executarea unei pedepse în închisoare pentru o perioadă de cinci ani.
Şi iată cum, în lipsa patronului, privat de libertate, afacerea de foarte mare succes a ATLASSIB în Teleorman a început să se destrame. Consecinţele sunt dramatice : banii investiţi se duc pe apa Sâmbetei, cum se spune, statul pierde foarte mulţi bani care proveneau din impozite şi taxe, şi dispar desigur câteva zeci de locuri de muncă. Doamne, ce capitalism sălbatic!

George ZAVERA