Au început controalele

Amenzi foarte mari pentru deținătorii de terenuri care nu distrug plantele de ambrozie

Amenzile sunt între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

În această perioadă autoritățile locale fac verficări la persoanele fizice și juridice care dețin terenuri infestate de ambrozie, o buruiană considerată de specialiști extrem de periculoasă pentru persoanele alergice. Speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, susține MADR. Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice.

Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă. Planta este răspândită îndeosebi pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, zone industriale s.a., fiind o specie de buruieni foarte invazivă.

Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea 62/2018 și de normele sale de aplicare. Conform actelor normative în vigoare, inventarierea terenurilor trebuia făcută până la data de 20 mai, până la 26 mai centralizarea terenurilor infestate cu ambrozie, iar până la data de 5 iunie urmând ca autoritățile locale să trimită somații către proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie. În această lună autorităților locale fac verificări pe teren, conform legii între 1 și 15 iulie dând doar avertismente proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozie, iar din data de 16 până pe 31 iulie fiind în măsură să aplice amenzi celor care n-au respectat avertismentul. Amenzile sunt între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Combaterea și distrugerea plantelor de ambrozie se poate face de către deținătorii de terenuri prin cosirea repetată, smulgerea plantelor în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole și erbicidarea, după caz.

În situația în care proprietarii sau deținătorii de terenuri persoane fizice se află în imposibilitatea aplicării metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia din cauza unor situații excepționale, cum sunt : persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni medicale care au recomandarea medicală de evitare a efortului fizic, litigii privind deținătorul legal, decese, responsabilitatea privind combaterea buruienii ambrozia revine autorităților publice locale pe a căror rază teritorială este situat terenul infestat.

George ZAVERA