Atribuirea a câte 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri, avizată de Ministerul Agriculturii

Oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au vorbit în ultimul timp despre faptul că se are în vedere sprijinirea tinerilor care au hotărât să se dedice agriculturii, sprijinul constând în atribuirea către tinerii care doresc să înființeze propriile exploatații agricole a sumei de 50.000 euro din fonduri nerambursabile, precum și a câte 50 hectare de teren, în concesiune, din rezerva statului. Potrivit calendarului MADR de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor pentru măsurile din PNDR 2020, submăsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va fi deschisă în luna iulie și are o alocare 43.022.207 euro.

Conform precizărilor făcute de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol din rezerva statului, aflată în administrarea ADS, tinerilor fermieri se află în avizare la Ministerul Agriculturii. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul financiar pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

”Avem câteva măsuri pe care le lansăm acum, inclusiv instalarea tinerilor fermieri, atât componenta din România, cât și din diaspora, tocmai ca să aducem înapoi acasă cât putem de mulți tineri care deja au dobândit competențe în agricultura altor state membre, să-și poată înființa o afacere și să aibă practic o activitate agricolă care să dea cumva încredere că schimbarea de generații în satul românesc se poate întâmpla. (…) Bineînțeles, că venim la pachet și cu vestita măsură de acordare din terenul ADS-ului, o măsură curajoasă pe care niciun guvern nu a făcut-o, deja actul normativ este în avizare internă, să putem să acordăm până la 50 de hectare din terenul ADS-ului, care este disponibil și necontractat, către tinerii fermieri. Este un gest de responsabilitate a statului să demonstreze că, dincolo de vorbe goale, ceea ce înseamnă tinerii fermieri, trebuie să venim și cu soluții concrete”, a declarat Emil Florian Dumitru, într-o dezbatere online organizată de DC News.

George ZAVERA