Atenţie la neatenţie! În această perioadă numărul accidentelor creşte

În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, poliţiştii teleormăneni oferă cetăţenilor o serie de recomandări privind circulaţia în calitate de conducător auto, dar şi de pieton în sezonul rece.

Aglomeraţia de pe şosele, graba, neatenţia si condiţiile meteo (ceaţă, polei) duc la creşterea numărului de accidente rutiere. Un comportament responsabil poate duce la evitarea acestora.

Pietonilor li se fac mai multe recomandări. Aceştia trebuie să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe potecile laterale; angajaţi-vă în traversarea părţii carosabile numai după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă. Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat că nu există vreun pericol; când plecaţi să colindaţi, nu vă deplasaţi în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice; nu vă angajaţi în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Fiţi responsabili întotdeauna când traversaţi strada. Comportamentul dumneavoastră în calitate de pieton are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic.

În ceea ce-i priveşte pe conducătorii auto, recomandările poliţiştilor sunt următoarele: înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic şi meteo; pentru a evita eventualele derapaje, echipaţi-vă autoturismele cu pneuri de iarnă si nu bruscaţi comenzile maşinii. Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic, reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice; renunţaţi să vă urcaţi la volan dacă aţi consumat alcool; înainte de a porni la drum, puneţi-vă centura de siguranţă. Respectaţi regulile de circulaţie, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră; nu uitaţi că oboseala la volan vă poate fi fatală.

Alegeţi locurile de parcare special amenajate, asigurate cu pază sau zonele bine luminate şi aflate la vedere; nu părăsiţi autoturismul dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.); indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu lăsaţi actele în interior, cheile în contact şi nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

De asemenea, şoferii sunt rugaţi să manifeste atenţie sporită în zonele în care sunt prezenţi copiii, protejându-i de eventuale accidente.

C. DUMITRACHE