Atenţie, au început să apară ţurţurii

După viscol, zăpadă şi ger, alexăndrenii sunt ameninţaţi de gheaţă.
Ieri dimineaţă, pe la unele din straşinele blocurilor din Alexandria, pe sub bolţile de zăpadă, au început să apară şi ţurţurii, care s-au format în urma diferenţelor bruşte de temperatură.
În cazul în care nu sunt înlăturaţi la timp, ei pot atenta la siguranţa trecătorilor, punând în pericol vieţile acestora, cât şi bunurile aflate din întâmplare în imediata apropriere.
Situaţia se agravează atunci când ţurţuri sunt lăsaţi să se formeze pe clădirile la al căror parter sunt amplasate magazine, pentru că în aceste zone fluxul de trecători este mult mai mare. Situaţii nedorite pot apărea şi acolo unde lângă blocurile cu ţurţuri sunt parcate autoturismele locatarilor.
În anii trecuţi, pentru înlăturarea ţurţurilor au acţionat forţe din partea pompierilor militari, însă până la transformarea Alexandriei într-un oraş de gheaţă, în cele mai multe dintre situaţii, pot acţiona însuşi locatarii.
Îndepărtarea zăpezii, gheţii şi ţurţurilor fiind o datorie cetăţenească firească, nu numai o obligaţie legală.
Şi pentru că în ultimele zile, au fost înregistrate numeroase apeluri pe numărul unic de urgenţă 112, prin care cetăţenii solicitau intervenţia pompierilor militari pentru îndepărtarea ţurţurilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, aduce la cunoştinţa cetăţenilor mai multe precizări, şi anume: obligativitatea îndepărtării ţurţurilor de gheaţă formaţi pe acoperişuri, uluce, jgheaburi etc. revine, după caz, instituţiilor publice, persoanelor juridice, asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice în cazul locuinţelor individuale. În caz de pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădirile înalte, deţinătorii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor. Pentru prevenirea unor accidente cauzate de căderea ţurţurilor şi a zăpezii de pe acoperişurile clădirilor înalte, se recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri: pietonii să se deplaseze cu atenţie pe lângă clădiri, la o distanţă de siguranţă faţă de acestea, iar parcarea autoturismelor în apropierea acoperişurilor să se facă numai după ce s-au asigurat că nu există pericolul căderii de zăpadă sau ţurţuri de pe acestea.

M.M.