Asociaţiile profesionale cer ca Legea Apiculturii să nu fie promulgată, considerând-o a fi neconstituţională

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR), în numele tuturor apicultorilor din ţară, îşi manifestă nemulţumirea faţă de conţinutul noii Legi a apiculturii, adoptată în urmă cu câteva zile de Camera Deputaţilor şi care a fost înaintată spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Prin cele două adrese trimise de către conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui României se atrage atenţia asupra mai multor prevederi ce contravin intereselor apicultorilor români, ceea ce înseamnă că această lege nu este constituţională.
Printre solicitările transmise la Camera Deputaţilor şi la Palatul Cotroceni se numără: scoaterea din lege a Regulamentului de bază meliferă şi stupărit pastoral, care „va crea mari probleme desfăşurării acestei activităţi de către apicultori, în sensul în care formele asociative şi M.A.D. R. nu mai au nicio responsabilitate. (…) Venim cu propunerea de a trece în această lege obligativitatea ca M.A.D.R. să emită, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, o procedură privind Regulamentul de bază meliferă şi stupărit pastoral şi responsabilităţile care revin formelor asociative”. Totodată, apicultorii reclamă centralizarea excesivă a suprafeţelor melifere la M.A.D.R. şi faptul că „din textul Raportului parlamentului asupra propunerii legislative vizând Legea apiculturii reiese obligativitatea ca fiecare apicultor, indiferent de numărul de stupi, să intre într-o formă asociativă şi ca urmare va fi obligat să se asocieze. Nu se justifică în niciun fel obligativitatea asocierii pentru acei apicultori pentru care stupăritul este doar un hoby iar produsele obţinute de la familiile de albine sunt folosite doar pentru consumul propriu”. “Propunem ca aceste măsuri să se aplice doar celor care se regăsesc în legea privind impozitarea veniturilor agricole”, se arată în adresa crescătorilor de albine, atrăgându-se atenţia şi asupra faptului că nu se justifică nici numărul mare de sancţiuni la care vor fi supuşi apicultorii.
„Legea apiculturii încalcă Constituţia”
Pe lângă aceste observaţii, preşedintelui României i-a fost comunicată şi solicitarea de a nu promulga Legea Apiculturii, adoptată de Camera Deputaţilor. “Domnule Preşedinte, având în vedere că Legea Apiculturii, adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, în şedinţa de plen din 10 decembrie.2013, conform procedurilor juridice, va ajunge la promulgare vă solicităm, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de Constituţia României, în baza art. 77 alin 2, (…) să trimiteţi spre reexaminare Legea deoarece, în forma sa actuală, încalcă Constituţia României.”

George ZAVERA