Asociațiile de vânătoare, solicitate să participe la eliminarea efectivelor de mistreți!

În prezent, România mai produce aproximativ un sfert din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern, iar cauza principală o reprezintă Pesta Porcină Africană. Conform specialiștilor veterinari, unul dintre principalii vectori de transmitere ai acestui virus sunt porcii mistreți. Deși a fost emis un ordin al ministrului agriculturii pentru luarea de măsuri urgente pentru reducerea drastică a efectivelor de mistreți, la nivel național rezultate semnificative nu au apărut încă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că problema virusului PPA la această dată este scăpată de sub control, iar asociațiile de vânătoare trebuie susținute financiar de către stat pentru a participa efectiv la uciderea mistreților. Este nevoie de sprijin financiar și logistic pentru asociațiile de vânătoare, pentru că alte persoane sau alte firme nu pot interveni pe fondurile de vânătoare și nu pot desfășura această activitate.

“Noi am trimis la ANSVSA proiectul de Ordonanță de urgență prin care Ministerul Mediului propune măsuri de sprijin pentru asociațiile de vânătoare care fac patrulare, colectează leșurile, le duc la neutralizat. Aceste cheltuieli trebuie acoperite de statul român. Noi am propus finanțare pentru patrulare, pentru colectarea acestor cadavre de mistreți, pentru dotarea asociațiilor de vânătoare, pentru compensarea cheltuielilor de neutralizare.

Sper să ajungem, în câteva zile, la CNSU, la acea comisie care aprobă planul național de combatere a pestei porcine, care trebuie să fie un plan nou, mai eficient, iar prin aceste metode să luăm un pic de pe spinarea fermierilor povara aceasta; ei sunt cei care sunt cei mai afectați, crescătorii de porci din gospodării, dar mai ales în marile ferme. Este aberant să avem această situație, să avem capacități de creștere neexploatate din cauza fricii că vine ANSVSA și sacrifică tot, pentru că iar a apărut pesta porcină”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

George ZAVERA