Asociaţie a copiilor cu dizabilităţi, înfiinţată la Peretu

De muncă, răbdare, credinţă şi, nu în ultimul rând de bani este nevoie pentru reintegrarea copiilor cu dizabilităţi, speranţa pentru o viaţă mai bună, dacă nu normală, fiind tot ce le-a mai rămas părinţilor descurajaţi de sistemul actual, care nu se implică suficient în susţinerea materială a programelor speciale destinate acestor copii. Astfel, de cele mai multe ori, părinţii copiilor cu dizabilităţi sunt nevoiţi să se descurce prin propriile puteri şi să investească veniturile familiei în şedinţele de consiliere şi terapie deservite de psihologi şi specialişti certificaţi.
Una dintre mamele unui copil cu autism, Aurelia Pătraşcu, o teleormăneancă din Peretu, după cinci ani în care săptămânal a făcut naveta Peretu-Bucureşti pentru a-i asigura acestuia un program individual sub îndrumarea unui specialist, a decis că este timpul să ajute şi alţi copii cu dizabilităţi. Şi a luat hotărârea, la începutul acestui an, de a înfiinţa o Asociaţie a copiilor cu dizabilităţi, cu sediul în comuna Peretu. Alături de mama lui Andrei, aşa îl cheamă pe băieţelul care acum are 10 ani, au participat la demararea acestui proiect şi două cadre didactice din comună, învăţătoarele Mihaela Cucu şi Adriana Almăjanu, vicepreşedinţi ai asociaţiei.
Cea care a avut iniţiativa creării asociaţiei, Aurelia Pătraşcu, preşedinta asociaţiei, doreşte, astfel, să ofere copiilor cu dizabilităţi si familiilor acestora terapii de recuperare (terapie ABA , logopedie); abilitare şi reabilitare (activităţi educaţionale); activităţi de socializare (terapie ocupaţională de grup) şi consiliere individuală şi grup de suport pentru părinţi. Pentru toate acestea, însă, au nevoie de sponsorizări. Până în prezent cele trei femei au reuşit să obţină spaţiul unde îşi are sediul asociaţia, în incinta Grădiniţei Peretu. De asemenea, cu sprijinul unui sponsor, spaţiul a fost parţial amenajat, însă ar mai fi nevoie de mobilier adaptat desfăşurării în condiţii optime a activităţilor.
Potrivit vicepreşedintelui Adriana Almăjanu, cu toate că în comuna Peretu sunt mulţi copii cu dizabilităţi, la ora actuală în asociaţie au fost incluşi patru copii, dintre care unul cu sindrom Down.
Conform statisticilor, 1 din 100 de copii este un copil cu dizabilităţi. Aceştia, alături de familiile lor, au nevoie de ajutor specializat. Astfel a luat naştere centrul de la Peretu, proiectul cuprinzând şi formarea personalului în terapiile ABA şi PECS , asigurarea programelor individuale pentru copii şi consilierea părinţilor pentru ca munca din centrul de zi să continue şi acasă.
Aurelia Pătraşcu a concluzionat că ”trebuie să facem ceva ca aceşti copii să fie cât mai independenţi (să se îmbrace singuri, să îşi poată pregăti un mic-dejun, să poată face cumpărături singuri la magazin, să ştie că ceasul arată ora 12:00 şi este ora de masă, să aibă o activitate zilnică ). Au şi ei dreptul la o viaţă cât mai normală, dar asta înseamnă, pe lângă multe altele, un program individual de terapie (40 de ore pe săptămână cu persoane specializate), muncă, implicarea familiei şi a tuturor persoanelor care înţeleg drama prin care trec aceşti copii şi familiile acestora”.

M. MEILĂ