„Art terapie prin reciclare”, proiect pentru tinerii cu Sindrom Down din Alexandria

De curand Asociatia Pro Mediu Teleorman, in parteneriat cu Asociatia Dai o sansa, a lansat proiectul „Art terapie prin reciclare”, finantat in cadrul Programului Corpul european de Solidaritate -Proiecte de solidaritate. Proiectul va fi implementat in perioada ianuarie 2023- decembrie 2023.

Scopul proiectului: Dezvoltarea unor comportamente, in randul tinerilor cu Sindrom Down din Alexandria, prin aplicarea metodelor nonformale si de art terapie avand la baza reciclarea materialelor din gospodarie in scop sustenabil si economic.

Pentru atingerea scopului proiectului s-au formulat obiective specifice SMART:

– Pregatirea/ instruirea unui grup de 5 tineri pentru a dezvolta si implementa activitati cu tineri cu Sindrom Down prin medode de educatie nonformala, privind reciclarea deseurilor din gospodarie;

– Deprinderea abilitatii de a socializa, de a lucra in echipa si a fi cooperant, a unui grup de 25 tineri cu Sindrom Down;

– Dobandirea unui comportament responsabil privind sanatatea si viata sustenabila, a unui grup de 25 tineri cu Sindrom Down, prin refolosirea materialelor din gospodarie in mod creativ;

– Promovarea conceptului de refolosirea materialelor reciclabile din gospodarie in mod creativ, in randul a 300 elevi din unitati scolare din judetul Teleorman;

– Dezvoltarea de parteneriate cu unitati scolare din Teleorman in ceea ce priveste promovarea in randul elevilor a unui comportament prietenos vis-à-vis de mediu, prin implementare de activitati ce se refera la reciclarea deseurilor din gospodarie.

Proietul propus este initiat, elaborat si scris de un grup de 5 tineri ce provin atat din mediul urban cat si din mediul rural si sunt membrii ai Asociatiei Pro Mediu Teleorman.

Pentru atingerea obiectivelor specifice ale proiectului s-au ales activitati si metode de educatie nonformala, astfel incat proiectul sa fie cu impact in randul tinerilor cu Sindrom Down dar si cu impact in comunitate, sa atragă atentia ca acest grup de persoane au potential si pot fi integrate in comunitate.

Se estimează ca proiectul sa fie un exemplu de buna practica si sa constituie o provocare pentru alti tineri din comunitate, iar acestia sa constientizeze ca includerea tinerilor cu dizabilitati in societate constituie plusvaloare.

In acest fel vom participa cu totii la dezvoltarea comunitatii, vom fi solidari, ceea ce va duce la dezvoltare componentei de dezvoltare durabila.

H.Z.