Aproximativ 180 de posturi vacante în Spaţiul Economic European

Reţeaua de cooperare destinată să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European, pune la bătaie, pentru această perioadă, 177 de locuri de muncă vacante cu adresabilitate în rândul persoanelor care sunt dispuse să lucreze pe perioadă determinată într-unul din statele membre ale Uniunii Europene.
Pentru a opta la una din variante, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă Teleorman, acolo unde funcţionează Compartimentul EURES, în cadrul căruia se acordă acestora, cât şi angajatorilor, mai multe servicii gratuite.
Este vorba despre. Obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure; informare şi consiliere profesională, privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.
Oferta valabilă pentru această perioadă cuprinde posturi vacante în domeniul IT, industrial, medical, social şi transporturi.
Ţara cu cea mai bogată ofertă este Norvegia. Aici sunt vacante în total 44 de posturi în domeniul industrial şi turistic, din care 2 posturi de inginer în diverse specializări; 2 posturi de mecanic vehicule grele şi alte 40 posturi de ghid turistic.
În Irlanda, sunt disponibile 40 de posturi, pentru care pot opta persoanele cu vechime, în abatoare, ca tranşator de carne.
Şi în această periaoadă, Germania vine cu o oferetă diversă. Din cele 27 de posturi din domeniile industrial, medical şi cel al transporturilor, 4 posturi sunt de operator maşini mase plastice; 7 posturi asistent medical, 3 posturi şofer profesionist, 1 post specialist electronică, 1 post mecanic instalator, 2 posturi mecanic industrial, 1 post mecanic construcţii, 2 posturi electrician, 2 posturi operator CNC, 2 posturi tâmplar şi alte 2 posturi de vopsitor industrial.
Ofertă destul de generoasă este şi pentru Spania, unde sunt disponibile 2 posturi de controlor şi programator CNC; 1 post manager proiect; 4 posturi web designer; 3 posturi analist senior; 10 posturi consultant junior.
Cei care doresc să lucreze în meseria de şlefuitor, pilitor, pot alege unul din cele 15 posturi vacante în Cehia.
În Marea Britanie sunt disponibile 5 posturi de asistent medical şi alte 6 posturi de senior asistent social.
În ţări ca, Danemarca, Franţa, şi Irlanda de Nord, sunt vacante câte cinci posturi. Astfel, pentru Danemarca şi Franţa pot opta cei care doresc să lucreze ca medici specialişti, iar pentru Irlanda pot opta cei care doresc obţinerea unui post în domeniul industrial, în meseria de programator, analist programator, administrator baze de date, ori ca analist financiar.
Ungaria şi Belgia sunt statele cu cea mai mică ofertă, valabilă pentru această perioadă.
În Ungaria sunt vacante 4 posturi inginer diverse specializări, iar în Belgia, un singur post de polizator în metal.
De remarcat faptul că posturile vacante pentru această perioadă se pot modifica zilnic în funcţie de oferta Spaţiului Economic European.

Mirel MANAFU