APM Teleorman: Săptămâna Europeană a Mobilităţii

În fiecare an, în perioada 16-22 septembrie se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilităţii (SEM), o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene.

Din 2002, Săptămâna Europeană a Mobilităţii a încercat să îmbunătățească sănătatea publică și calitatea vieții prin promovarea unei mobilități curate și a unui transport urban durabil.

Campania oferă oamenilor șansa de a explora rolul străzilor orașului și de a experimenta soluții practice pentru a aborda provocările urbane, cum ar fi poluarea aerului.

În anul 2020, tema Săptămânii Europene a Mobilităţii este „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”. Aceasta reflectă obiectivul ambițios de a deveni un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050, anunțat de Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene atunci când a prezentat Pactul verde european. De asemenea, tema aleasă are drept scop să accentueze importanța accesibilității transportului cu zero emisii și să promoveze un cadru incluziv pentru toți.

Deși cercetătorii au identificat o reducere a călătoriilor cu autoturismul în majoritatea orașelor, iar în următorii ani se așteaptă ca 50% din călătorii să se facă cu transportul public, cu bicicleta sau pe jos, studiile realizate recent de Agenția Europeană de Mediu (AEM) confirmă o creștere semnificativă a emisiilor generate de sectorul transporturilor comparativ cu nivelurile din anii ’90.

Schimbările climatice și efectele conexe asupra mediului, cum ar fi inundațiile, seceta sau valurile de caniculă, constituie unul dintre pericolele iminente la adresa bunăstării cetățenilor europeni. În conformitate cu Acordul de la Paris, care are drept scop limitarea încălzirii globale la 1,5 °C, este esențial să se asigure neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050. Neutralitatea emisiilor de carbon poate fi obținută prin aplicarea unei combinații de metode, inclusiv reducerea emisiilor de carbon prin favorizarea soluțiilor de transport public și a mijloacelor de transport individual cu emisii reduse sau zero emisii, precum și prin mersul pe jos și cu bicicleta.

Potrivit estimărilor recente, circa 80% din populația lumii va locui în zone urbane până în anul 2050, astfel că orașele reprezintă cadrul perfect pentru punerea în aplicare a acestor planuri ambițioase.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman încurajează populația și autoritățile locale din judeţul Teleorman să ia măsuri pentru a contribui la atingerea obiectivului pe termen lung de a avea un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, prin organizarea de acţiuni de educaţie ecologică în oraşele Alexandria, Zimnicea, Videle şi Roşiori de Vede, în perioada 16-22 septembrie.

Inițierea unor măsuri pe termen lung, cum ar fi promovarea mersului cu bicicleta și pe jos, precum și a transportului public cu emisii reduse sau neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon, va avea efecte pozitive imediate.

Cornelia RĂDULESCU