APM Teleorman: Activități desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire şi planetă.

Această zi marchează şi data adoptării Convenţiei privind zonele umede la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar, pe ţărmurile Mării Caspice.

„Zonele umede şi biodiversitatea” a fost tema pentru anul 2020. Zonele umede sunt bogate în biodiversitate şi sunt un habitat prielnic pentru o varietate densă de specii de plante şi animale.

Ultimele estimări arată un declin global al biodiversităţii, în timp ce zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile.

Pierderea biodiversității indică dispariția, degradarea și utilizarea nesustenabilă a ecosistemelor de care depindem noi și toate celelalte lucruri vii, pentru a supraviețui și a prospera.

Ecosistemele sănătoase și diverse, în special zonele umede, sunt sprijinul nostru de viață. Acestea oferă soluții puternice pentru sănătate, sărăcie, schimbări climatice și dezvoltare durabilă în ansamblu.

Zonele umede variază de la râuri, lacuri, mlaștini și turbe până la mangrove cu apă sărată, recifuri de corali și estuare. Acesta este motivul pentru care 40% din speciile lumii trăiesc sau cresc în zonele umede.

Tema din acest an este o oportunitate unică de a evidenţia importanţa biodiversităţii zonelor umede, starea actuală a acesteia şi de a promova acţiuni pentru a contracara pierderile.

Statistica actuală a zonelor umede din România incluse în Lista RAMSAR cuprinde 19 situri Ramsar- cu o suprafaţă totală 1.156.448 hectare, dintre care în judeţul Teleorman:

  • Suhaia, Judeţul Teleorman – 19.594 ha;
  • Confluenţa Olt-Dunăre – 46.623 ha.

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede, APM Teleorman a organizat activităţi de informare, conştientizare şi de educaţie ecologică în şcolile şi grădiniţele partenere din judeţ.

Prin acţiunile organizate s-a atras atenţia asupra modului în care se poate lua parte activ la celebrarea evenimentului ecologic, alăturându-te unui grup important la nivel mondial şi asumându-ți această deviză.

Cornelia RĂDULESCU