APIA solicită fermierilor să depună cererile pentru subvențiile agricole până pe 15 mai 2017

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că la centrele județene și locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost depuse, pană în urmă cu două zile, în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017, un număr de 453.369 cereri, pentru o suprafață de 2.157.767,45 hectare. Un ritm de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole considerat a fi nesatisfăcător, în condițiile în care termenul de depunere a cererilor la centrele APIA, fără ca beneficiarilor să li se calculeze penalități de întârziere, este data de 15 mai 2017. De reamintit faptul că respectiva campanie de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole pe suprafață și pentru sectorul de creștere a a animalelor a fost declașată la data de 1 martie 2017. S-a constatat totodată că mulți dintre fermieri nu s-au deplasat la centrele APIA pentru a-și depune cererile în zilele când au fost invitați, ceea ce înseamnă că aceștia vor solicita admiterea cererilor în ultimele zile ale campaniei de depunere a cererilor, fapt care va conduce la perturbarea activității personalului APIA.

Termenul limită de depunere: 15 mai 2017

Pentru respectarea acestui termen, conducerea APIA transmite fermierilor următorul mesaj: “Facem un apel către toți potențialii beneficiari ai sprijinului financiar aferent Campaniei 2017 să respecte programările făcute de angajații APIA în vederea depunerii cererilor de plată la sediile APIA județene și locale, având în vedere că acestea se pot depune până la data de 15 mai 2017, în conformitate cu art. 1 lit. a) din Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii care se aplică în agricultură. Respectarea programărilor conduce la fluidizarea fluxului de lucru, evitarea apariției aglomerației și a întârzierilor în depunerea cererilor, precum și la diminuarea timpului necesar fiecărui fermier la completarea și depunerea cererii unice de plată.

In eventualitatea în care programarea inițială nu a putut fi respectată, îi rugăm pe acesta cale, pe cei care se află în această situație, să contacteze de urgență Centrul județean sau Centrul local al APIA de care aparțin.”

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

George ZAVERA