Anticipate: da sau nu?

Despre posibilitatea alegerilor parlamentare în mod anticipat, senatorul Eugen Pârvulescu, președintele Organizației Județene Teleorman a Partidului Național Liberal, are un punct de vedere ferm: ”Cu certitudine vom avea alegeri parlamentare anticipate. Acestea se vor desfășura la începutul lunii mai, cu o săptămână sau două înainte de alegerile locale. Trebuie să scăpăm o data de această majoritate din Parlament, majoritate a PSD-ului care se pare că nu mai există”. Senatorul Eugen Pârvulescu nu a spus nici cine vor fi candidații pentru Parlamentul României din județul Teleorman, nici cine vor fi candidații la alegerile locale pentru primăriile celor trei municipii și două orașe din județul Teleorman, dar a precizat că aceștia vor fi desemnați în urma unor studii sociologice pe care Organizația PNL Teleorman le-a comandat.

Despre alegerile parlamentare anticipate, mai mulți oameni politici s-au exprimat diferit. Astfel Dacian Cioloș, președintele PLUS a declarat: ”Alegerile anticipate sunt posibile cu datele pe care le avem. Sunt necesare. E obligatoriu să avem alegeri anticipate”.

La rândul său Dan Barna, vorbind despre alegerile parlamentare anticipate, a declarat: ”N-aș vrea să sacrificăm alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate. Obiectivul principal pentruRomânia este în acest moment alegerea primarilor în două tururi”, a spus Barna care nu are niciun primar.

Și Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat: ”Nu ne vom opune, dar nici nu o să-I ajutăm, cum nu i-am ajutat nici să se instaleze în funcție”.

Pe de altă parte premierul Ludovic Orban nu vrea să demisioneze din funcția de prim-ministru pentru a se putea declanșa alegeri anticipate. Liderii PNL vor să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului.

La rândul lor social-democrații au un plan pentru blocarea alegerilor anticipate. Aceștia au început negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare.

Și Traian Băsescu se opune alegerilor anticipate, declarând: ”Guvernul Orban are o imagine bună și intern și extern”.

De altfel, mulți dintre liberalii teleormăneni afirmă că nu se opun alegerilor anticipate, dar își doresc ca pe lista candidaților PNL Teleorman să nu mai fie trecuți candidați ”stranieri” precum deputatul Mara Calista Daniela, ci oameni ai locului, care cunosc problemele teleormănenilor și ale localităților județului Teleorman.

Ioan DUMITRESCU