Ambasadorul Norvegiei în România: “Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!”

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, consideră că România are un potenţial enorm în agricultură, dar că situaţia actuală din agricultura şi industria alimentară din ţara noastră este un adevărat paradox. În cadrul unei conferinţe de presă, în care a fost anunţată disponibilitatea norvegienilor de a acorda o finanţare nerambursabilă de 306 milioane de euro pentru România, ambasadorul norvegian le-a spus celor prezenţi verde-n faţă : “Voi, românii, puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie !“
Ambasadorul norvegian are perfectă dreptate. Nivelul extrem de scăzut al industrializării materiilor prime provenite din agricultură se vede clar în structura exporturilor şi a importurilor de produse agroalimentare. Dacă circa jumătate din exporturi sunt acoperite de marfa brută tranzacţionată bursier, precum grâul, porumbul sau seminţele de floarea soarelui, în structura importurilor produsele alimentare deţin cea mai mare pondere. Spre exemplu, două dintre produsele cu cea mai mare greutate în totalul importurilor din ultimii ani au fost carnea de porc şi zahărul, dar se importă masiv şi ulei de floarea soarelui, conserve din carne de porc şi de vită, brânzeturi etc.
“Vrem ca România să devină la fel de prosperă ca ţările din Vest, iar astfel să putem face mai multe afaceri împreună“, a mai spus Øystein Hovdkinn. Ambasadorul a precizat că 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piaţa românească, însă majoritatea sunt companii mici. Norvegia doreşte să sprijine cu investiţii ţara noastră, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea industriei alimentare, sector de importanţă vitală pentru români.
Important este ca şi guvernanţii români să înţeleagă faptul că nu mai e timp de pierdut, că trebuie să sprijine mai mult ca până acum agricultura şi industria alimentară, pentru că de nivelul de dezvoltare a celor două sectoare depinde însăşi siguranţa alimentară a populaţiei, dar şi aducerea de venituri mai mari în ţară din exportul produselor procesate şi implicit echilibrarea balanţei comerciale a României.

George ZAVERA