AlexSal calcă pe urmele TermaServ?

Până în urmă cu câtva timp, serviciul de salubritate al municipiului reşedinţei de judeţ nu avea probleme semnificative cu încasările pentru serviciile prestate.
Doar unii cetăţeni care locuiau la curte refuzau să încheie contracte, chiar dacă mulţi dintre ei aruncau resturile menajere şi chiar gunoiul de grajd la platformele de gunoi dintre blocuri.
Dar de când a început criza şi, mai ales, de când preţurile la alimente au crescut, iar salariile au rămas aceleaşi şi chiar au scăzut, lucrurile s-au inversat. În prezent, cele mai mari probleme pe care le au cei de la AlexSal sunt cu cei care locuiesc la blocuri.
Colac peste pupăză, după închiderea gropii de gunoi a Alexandriei, resturile menajere trebuie să fie transportate la Mavrodin, iar pentru acoperirea cheltuielilor AlexSal a solicitat Consiliului local adoptarea unei hotărâri prin care tarifele pentru metrul cub de gunoi să crească cu 50%, iar cum decizia a fost adoptată în deliberativul local, facturile au devenit greu de suportat pentru marea majoritate a alexăndrenilor care, având de ales între a rămâne fără gaze şi fără curent, au preferat să rămână cu gunoiul în ghene sau printre blocuri. Aşa că încasările AlexSal au scăzut drastic, după majorarea preţului pe metrul cub de gunoi.
Deocamdată, AlexSal se cârpeşte cum poate, dar va veni o vreme când nu vor mai fi bani pentru combustibil, pentru întreţinerea utilajelor şi nici pentru salarii. Iar dacă în cazul lipsei căldurii în sistem centralizat s-au mai găsit soluţii, de la centralele de apartament la reşouri, ori s-a apelat „la o haină în plus”, cu gunoiul nu e de glumit, mai ales în sezonul cald, când materiile organice intră în putrefacţie.
Poate că cititorii noştri îşi amintesc de imaginile din Italia de anul trecut, când greva gunoierilor a zguduit unele zone ale peninsulei, mai ceva decât criza economică.
Acum, edilii şi responsabilii de la AlexSal trebuie să caute soluţii pentru revigorarea încasărilor. Experienţa TermaServ arată că recuperarea prin instanţă e greoaie, cere timp, iar uneori s-a dovedit imposibilă. Iar o prelungire a stării de fapt nu poate să conducă decât la o situaţie catastrofală pentru municipiu. Pentru că dacă fără TermaServ viaţa a devenit, pentru mulţi, mai grea, fără AlexSal viaţa ar deveni insuportabilă.
Cea mai bună şi eficientă soluţie ar fi crearea de locuri de muncă bine remunerată, care să le permită alexăndrenilor să ducă o viaţă mai normală.
Dar, deocamdată, această soluţie rămâne la stadiul de deziderat. Din păcate.

Şt. B.