Alexăndrenii consideră că medicii sunt cei mai mari şpăgari dintre bugetari

Peste 2500 dintre alexăndreni au dat şpagă la medic în ultimii 5 ani. Această statistică a ieşit la iveală în urma unui sondaj realizat de conducerea Primăriei Alexandria în luna noiembrie a anului trecut.
Potrivit sondajului, 60 la sută dintre alexăndreni au apelat la serviciile medicale în ultimii 5 ani. Îngrijorător este faptul că dintre aceştia, 10 la sută au fost nevoiţi să dea şpagă medicilor sau asistentelor pentru serviciile pe care le-au prestat.
Chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienţi. Dar, în cazul unei operaţii, nu doar chirurgul este acela care primeşte şpagă. Şi anestezistul primeşte de la pacienţi ”atenţii” în bani. Ele pot ajunge până la 200 lei.
Se pare că la asistente ajung cei mai puţini bani din şpagă, aproximativ 100 de lei. La un calcul simplu, o intervenţie chirurgicală efectuată într-un spital de stat îl sărăceşte pe pacient cu cel puţin 800 – 1000 de lei.
Cu toate acestea, 7 la sută dintre alexăndreni consideră că sistemul sanitar din municipiu este foarte bun. O părere bună despre sistemul sanitar au şi alte 34 la sută dintre persoanele chestionate.
Doar 6 la sută dintre alexăndreni au o părere foarte proastă despre sistemul sanitar, iar alte 27 la sută proastă.
Pe locul secund în topul ”şpăgarilor” alexăndreni se află angajaţii Primăriei Alexandria. Din cele aproximativ 9700 de persoane care au apelat la Primărie în ultimii 5 ani, în jur de 100 au dat şpagă.
La fel de prost stau şi oamenii legii. Deşi ar trebui să vegheze la respectarea şi aplicarea legii, în schimbul unei sume de bani unii dintre poliţişti au închis ochii la încălcarea legii.
Potrivit aceluiaşi sondaj, în ultimii 5 ani aproximativ 4650 de alexăndreni au apelat la poliţiei. Dintre aceştia, 47 au precizat că au dat şpagă sau atenţii, altele decât taxele legale.
Trebuie să ştiţi că luarea şi darea de mită sunt infracţiuni penale care se pedepsesc cu închisoarea.
Luarea de mită (art.254, Cod Penal) este fapta celui care pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri. Darea de mită se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Fapta prevăzută în alineatul precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.
De asemenea şi primirea de foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoarea. Potrivit art. 256, Cod Penal, primirea de foloase necuvenite este definită drept primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori alte foloase, după ce a îndeplinit un act, în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia.
Aceasta este infracţiunea prin care se sancţionează aşa numitele “atenţii”: cadouri, sacoşe cu diverse produse, plicuri cu bani strecurate printre foi etc. Aceasta infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Sondajul a fost realizat de către grupul de studii socio-comportamentale ”Avangarde” la solicitarea conducerii Primăriei Alexandria în perioada 25.11 – 04.12.2013 pe un eşantion de 1150 de persoane adulte de 18 ani şi peste. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a Municipiului Alexandria, cu o eroare maximă tolerată de +/-2,85 la sută, pentru un interval de încredere de 95 la sută.

C. DUMITRACHE