Alexăndrenii, chestionaţi în legătură cu Roşia Montană şi regionalizarea

Alexăndrenii vor trebui să răspundă, în zilele următoare, unor întrebări referitoare la Roşia Montană, regionalizare, corupţie în instituţiile publice judeţene şi la problemele stringente ale reşedinţei judeţului Teleorman.
La ultima şedinţă a Consiliului local Alexandria, primarul Victor Drăguşin a anunţat organizarea şi desfăşurarea unui sondaj de opinie la nivelul municipiului Alexandria, despre care consilierii nu aveau habar, ei fiind la fel de surprinşi ca şi jurnaliştii prezenţi, şi primind , la fel ca aceştia, chestionarele ce vor fi folosite în cercetarea sociologică.
Uitându-ne peste întrebările chestionarului am constatat că primarul municipiului reşedinţă de judeţ este foarte interesat de contextul general, cerându-le respondenţilor să-şi spună părerea în legătură cu direcţia în care se îndreaptă România, dacă a crescut sau nu nivelul de trai în ultimul an şi dacă aspectul localităţii s-a îmbunătăţit în ultima vreme.
Este sub lupă şi încrederea cetăţenilor Alexandriei în instituţiile de presă de la nivel local şi central, în administraţia locală, judeţeană şi centrală, în poliţie, biserică, Guvern, Parlament, Preşedinţie.
Respondenţii mai trebuie să aleagă cele mai corupte instituţii dintre Primări, Consiliul local, Poliţie, Consiliul Judeţean, Prefectură, ANAF, Poliţie locală sau Sindicate, lăsându-se la latitudinea celor chestionaţi să indice şi alte instituţii despre care ei cred că sunt corupte.
Alexăndrenii se pot exprima şi asupra celor mai arzătoare probleme ale municipiului pe care conducerea Primăriei trebuie să le rezolve. De la starea căilor rutiere şi a utilităţilor până la siguranţa cetăţeanului şi relaţia cu primăria.
Cetăţenii mai sunt solicitaţi să indice şi cele mai eficiente mijloace de informare pe care Primăria şi Consiliul local le pot utiliza pentru a-şi face cunoscute proiectele şi să aprecieze gradual activitatea Primarului şi a Consiliului local şi să desemneze prima urgenţă a municipalităţii la momentul desfăşurării sondajului de opinie.
Alexăndrenii sunt solicitaţi să se exprime şi cu privire la unele chestiuni de interes naţional cum ar fi proiectul de exploatare de la Roşia Montană sau cel de regionalizare a ţării.
Cel mai interesant capitol se referă la datele personale ale respondenţilor care merg de la sex şi vârstă, ocupaţia actuală, pregătirea profesională şi câte persoane peste 18 ani sunt în gospodărie, până la membrii familiei plecaţi în străinătate şi venitul pe gospodărie din ultima lună.
Nu ştim cât de folositoare le vor fi rezultatele sondajului primarului şi consilierilor locali în activitatea lor de zi cu zi, dar cu siguranţă ele pot fi utile în perspectiva viitoarelor alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.

C.D.