Alexăndreanul Dragoş Frumosu: În industria alimentară, se impune reducerea TVA şi relaxarea fiscalităţii

La cea mai recentă întrunire (14 ianuarie a.c.) desfăşurată la Ministerul Agriculturii, în cadrul căreia reprezentanţii agricultorilor şi ai organizaţiilor profesionale din industria alimentară au dialogat cu ministrul Daniel Constantin în legătură cu nevoia de îmbunătăţire a activităţii din cele două sectoare de activitate, s-au făcut unele propuneri care vizează reducerea TVA la produsele alimentare, precum şi la relaxarea fiscalităţii în industria alimentară. Între cei care susţin în mod argumentat nevoia de reducere a TVA la toate produsele obţinute în industria alimentară şi de relaxare a fiscalităţii se numără şi alexăndreanul Dragoş Frumosu, în calitatea sa de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
“În industria alimentară, din punctul meu de vedere, este nevoie de reducerea urgentă a TVA la toate produsele alimentare”, a spus Dragoş Frumosu, ţinându-se seama şi de faptul că reducerea TVA la pâine a fost binevenită şi pentru procesatori, dar şi pentru populaţie, conducând totodată la reducerea evaziunii fiscale. În acelaşi timp, şeful sindicaliştilor din industria alimentară susţine că acest sector are nevoie şi de introducerea unor măsuri care să conducă la “relaxarea fiscalităţii”. “România nu mai are industrie (cum avea odată n.n.), România trăieşte din consum în momentul de faţă. Consumul este redus din cauza puterii de cumpărare scăzute. Dacă vrei să creşti consumul, creşti nivelul salariului minim garantat, dar vii şi cu măsuri în contrabalanţă, astfel încât creşterile salariale să fie suportate din eliminarea unor taxe, printr-o relaxare fiscală, şi să nu se mai regăsească în costuri”, a explicat Dragoş Frumosu.
Referitor la capacitatea României de a exporta în perioada următoare, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară este de părere că “orice export este binevenit atât pentru producători, cât şi pentru stat. Foarte important, dar cred că ne este foarte greu să găsim piaţă de desfacere. Cred că România, în momentul de faţă, din cauza absenţei unor măsuri de sprijin financiar, a faptului că fiscalitatea este foarte ridicată, nu poate să producă ieftin. Avem tehnologie, găsim materie primă, putem să producem de calitate, dar preţul la care producem este destul de mare şi din acest punct de vedere cred că este destul de greu să găsim pieţe de desfacere”.
A consemnat

George ZAVERA