Alegeri anticipate (întârziate) în trei localităţi din Teleorman

Trei primari teleormăneni au fost declaraţi incompatibili şi astfel şi-au pierdut “locul de muncă”. Se pare că inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este cu ochii pe aleşii neamului “ca pe butelie”. Deşi a trecut ceva vreme de când au fost aleşi primari, unii dintre edili au uitat să se retragă din acţionariatul societăţilor comerciale sau de la conducerea buticurilor pe care le administrau şi s-au trezit că nu mai pot ocupa funcţiile pentru care au candidat şi pe care le-au şi câştigat.
Aceştia intră sub incidenţa Legii 161/2003.
În Teleorman au existat până de curând doi primari incompatibili, Marian Tudorică, de la Troianul, şi Mirel Gelu Siteavu, primarul comunei Crângu.
Primul a ocupat concomitent funcţiile de primar, dar şi de preşedinte de societate agricolă, iar al doilea s-a împărţit ani de zile între primărie şi buticul personal.
După ce au atacat deciziile ANI în instanţă cei doi au fost lăsaţi definitiv la vatră de judecători, atribuţiile lor fiind preluate de viceprimari.
Ochiul neadormit al inspectorilor ANI a mai descoperit în ceaţa vremurilor că şi Marian Cucurezeanu, primarul democrat-liberal de la Cervenia. Acesta a semnat ani de zile şi dispoziţiile şi deciziile din primărie, dar şi facturile buticului personal. Aşa că şi el este pe făraş, şi probabil că va preda gestiunea primăriei viceprimarului, aşa cum prevede legea. Şi tot conform legii, în termen de şase luni de la decizia definitivă a instanţei sau de la eliberarea funcţiei printr-o eventuală demisie (ceea ce nu poate fi cazul în România), trebuie organizate alegeri anticipate pentru funcţia de primar.
În cazurile lui Tudorică şi Siteavu termenul a cam fost depăşit, dar alegerile nu se pot organiza fără o hotărâre de Guvern, care n-a fost încă emisă.
În cazul lui Cucurezeanu lucrurile sunt puţin mai complicate pentru că nu se ştie cum va reacţiona acesta.
Îşi va prezenta demisia de onoare sau va ataca în instanţă decizia ani? Dar şi într-un caz şi în celălalt finalul va fi acelaşi: alegeri anticipate.
Când? Atunci când va catadicsi Executivul să emită o hotărâre în acest sens. Deocamdată, la timona primăriilor se află viceprimarii, şi lucrurile nu merg nici mai rău, nici mai bine, dacă ar fi să ne luăm după ceea ce spun cetăţenii. Care vor fi, cel mai probabil, şi candidaţii la funcţiile de primari, la viitoarele alegeri pe care nu ştim cum ar fi mai nimerit să le numim: anticipate sau întârziate.

Claudiu DUMITRACHE