Alegerea primarilor în 2 tururi

Primul ministru Ludovic Orban a anunțat că pe data de 16.01.2020 este posibilă luarea unei decizii privind alegerea primarilor în două tururi. ”Când vom lua o decizie o vom face publică. Cu siguranță PNL are ca obiectiv alegerea democratică a primarilor cu 50 % plus 1 dintre cetățenii care se prezintă la vot, o alegere care se consideră legitimitate și șansa comunității locale de a alege o persoană care într-adevăr să se bucure de încrederea unei majorități clare a comunității locale.”

Vorbind despre angajarea răspunderii în acest caz, premierul Ludovic Orban a mai spus: ”Suntem într-o analiză foarte serioasă. Eu, de-a lungul timpului, am luat poziție împotriva unor ordonanțe de urgență și folosirea ordonanțelor de urgență. Vrem s-o facem numai în situații în care într-adevăr există un temei extrem de solid și există și o bază constituțională.”

Vorbind despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin, aflat acum la cel de-al treilea mandat consecutiv, și care își mai dorește un mandat de primar al municipiului reședință de județ, a declarat: ”Eu am participat de-a lungul timpului și la alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin, dar și din două tururi. Pe mine personal nu mă sperie alegerile din două tururi de scrutin, cu toate că nu le văd rostul. Nu este adevărat că la alegerile dintr-un tur de scrutin poate fi ales un primar cu doar 20 % din voturile alegătorilor. Plus că este o cheltuială în plus.” Victor Drăgușin mai declară că nu cunoaște numele contracandidaților săi la alegerile pentru primăria Alexandriei. Primarul Drăgușin mai adaugă și faptul că într-un al doilea tur de scrutin la alegerea primarilor, se pot face fel și fel de alianțe pentru susținerea unuia sau altuia dintre candidați.

Amintind că este posibil ca alegerile locale să fie cumulate și cu alegerile parlamentare anticipate, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin consideră că alegătorul va fi pus în situația de a avea în aceași zi prea multe buletine de vot, fapt ce este posibil să altereze decizia alegătorului.

Se mai știe faptul că înainte exista o regulă după care nu se puteau modifica regulile alegerilor locale cu șase luni înaintea datei alegerilor; ar fi ca și când s-ar schimba regulile jocului în timp ce acesta se desfășoară. Ceva fi, se va vedea.

Ioan DUMITRESCU